9u33

Appartementsgebouw dreigt in te storten na explosie in Turnhout

In Turnhout is het medisch rampenplan afgekondigd. Na een explosie dreigt er een appartementsgebouw met vier verdiepingen aan de Boerenkrijglaan, vlakbij Campus Blairon, in te storten. Intussen is de perimeter uitgebreid omdat er rond het middaguur opnieuw een gasgeur werd waargenomen.

Volgens de politie zou het gaan om een gasexplosie, die rond 8 uur vanmorgen gebeurde. De knal was tot in de verre omgeving te horen. De brokstukken vlogen tot enkele honderden meters ver. Het middenste gedeelte van het gebouw, een viertal woningen, is ingestort. Op de beelden is een enorme ravage te zien. De gevel en plafonds zijn volledig weggeblazen. Er is inmiddels aan gestort met opruimen van het puin, maar dat moet heel voorzichtig gebeuren zegt burgemeester Paul Van Miert (N-VA), want er is nog steeds een probleem met de stabiliteit van het gebouw. 

De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse. Een groot deel van de Turnhoutse binnenstad is afgesloten. De politie vraagt de omgeving van de Steenweg op Gierle te vermijden. Het coronatestcentrum aan Campus Blairon is voorlopig niet open omdat het niet bereikbaar is. Mensen die een afspraak hebben voor een test, kunnen in het testcentrum in Weelde terecht.

Oorzaak onbekend

Sociale huisvestingsmaatschappij De Ark is eigenaar van het gebouw, maar zegt in een reactie ook de oorzaak van de explosie niet te kennen. "Het gebouw is volledig gerenoveerd", klinkt het nog.