4u59

15% Geelse fietsers heeft geen of slechte verlichting

Nu de dagen weer korter worden, is een goede fietsverlichting zowel ‘s ochtends als ‘s avonds onontbeerlijk. Daarom organiseert de Fietsersbond samen met verzekeraar AXA jaarlijks een verlichtingsactie.

Ook Fietsersbond Geel schaarde zich achter het initiatief en controleerde woensdagmorgen meer dan 70 fietsers op de parking van Oké Auto aan de Antwerpseweg. Zo’n 85% van hen was volledig in orde. De overige 15% reed zonder licht, of met slecht zichtbare lichtjes. Ze kregen fietslampjes mee, zodat ze in de toekomst zichtbaarder zouden zijn in het verkeer.  

Eerder was er al een actie op het kruispunt Malosewaver/Bel. Daar was meer dan 90% van de fietsers goed verlicht. Niet geheel onverwacht omdat deze route naar het centrum van Geel niet verlicht is.

Strategische punten

Beide locaties werden strategisch gekozen. Het kruispunt van de Antwerpseweg met de Ring is opgenomen als zwart kruispunt. Ook de fietsveiligheid van Malosewaver werd door Fietsersbond Geel al meerdere malen aangekaart. Hiervoor keurde het schepencollege het voorstel goed om de (fiets)veiligheid te verhogen met vleermuisvriendelijke verlichting. In het voorjaar van 2022 start Fluvius met de uitvoering van deze werken