11u11

10 treinen tussen Kempen en Antwerpen en Brussel geschrapt vanaf maandag

De NMBS kampt met een personeelstekort in de regio rond Antwerpen en daarom schrapt ze vanaf maandag 23 mei tien piekuurtreinen tussen Lier, Herentals, Antwerpen-Centraal en Brussel-Zuid. De zegt dat ze de beslissing betreurt, maar wijst op de veiligheid van de passagiers: een trein kan nu eenmaal niet rijden zonder treinbegeleiders. De treinen die geschrapt worden, rijden normaal gezien ’s ochtends en ’s avonds om het aanbod te versterken. Maar dat wil ook zeggen dat de treinreizigers kunnen terugvallen op andere treinen om op hun bestemming te geraken zegt de spoormaatschappij. Niettemin is het bijzonder dat een openbare dienstverlening die in ons land een monopolie heeft zo in haar aanbod snoeit.

Forensen zijn het slachtoffer van de schrapping in de ochtend

Concreet valt vanaf maandag 23 mei, de trein tussen Herentals en Antwerpen-Centraal weg, die normaal gezien kort na het uur vertrekt. Ook de trein van Lier naar Herentals die ’s ochtends normaal rond half zeven en half acht vertrekt, wordt geschrapt. Treinreizigers die ’s ochtends normaal gezien in Lier, Herentals en op andere stations uit de regio op de trein van Neerpelt naar Brussel-Zuid stappen, moeten ook een andere trein nemen.   

Forensen zijn het slachtoffer van de schrapping in de avond

In de namiddag rijden de treinen van kwart na vier en kwart na zes vanuit Antwerpen-Centraal naar Herentals niet. Ook de verbinding tussen Brussel-Zuid (17 uur) en Neerpelt valt weg. Daarnaast kunnen treinreizigers voorlopig ook niet meer rekenen op de trein die normaal om vijf na vijf vertrekt in Herentals naar Lier.

260 nieuwe treinbegeleiders

Alle informatie is te vinden op de website van de NMBS. De treinmaatschappij geeft nog aan dat er dit jaar zo’n 1300 nieuwe medewerkers aangeworven worden, waaronder 260 treinbegeleiders. Een deel daarvan is al aangenomen en volgt momenteel een opleiding van vijf maanden die binnenkort afloopt.