Arrestatie in Lier van Afghaanse mensensmokkelaars die handelen via TikTok

woe 20 Jul 2022
Zes Afghaanse mannen zijn gisteren opgepakt na huiszoekingen onder andere ook in Lier in een onderzoek naar mensenhandel en -smokkel. De Afghanen zouden mensen naar ons land hebben gesmokkeld en misbruikten de slachtoffers nadien. Om te communiceren met elkaar en met de slachtoffers, gebruikten de leden van de criminele organisatie de app TikTok. Intussen werden vijf van hen voorgeleid en aangehouden.

Het onderzoek naar deze criminele organisatie loopt sinds eind vorig jaar, bevestigt het parket in Antwerpen. De Federale Gerechtelijke Politie achterhaalde dat de organisatie mensen uit Afghanistan en Pakistan naar Europa smokkelde. Toen de slachtoffers in België arriveerden en geen geld meer hadden, werden ze misbruikt en uitgebuit om de kosten van de smokkel terug te betalen.  Zo werden de vluchtelingen ingezet om verdovende middelen te verkopen in ons land.  

De onderzoeksrechter heeft opdracht gegeven om dinsdagochtend negen huiszoekingen te laten uitvoeren op adressen in Antwerpen, Lier en Lommel. Daarbij konden zes verdachten opgepakt worden. Intussen werden vijf van hen voorgeleid en aangehouden. Het gaat om Afghanen van 22, 23, 24, 27 en 29 jaar.