Afbraak Newtongebouw van start, moderne nieuwbouw in de plaats

maa 8 Jan
newtongebouw_mechelen_rtv_0801.jpg
Het Newtongebouw vlakbij de Sint-Romboutskathedraal verdwijnt. Binnenkort gaat het tegen de vlakte om plaats te maken voor een nieuwbouwproject met een horecazaak en tien ruime appartementen. In het gebouw zat vroeger het pizzarestaurant Il Cardinale. De afbraakwerken zijn de aanloop naar een bouwtraject dat in principe een jaar in beslag zal nemen. De architectuur van het nieuwe gebouw is alvast opvallend modern.
project_wow_foto_stad_mechelen.jpg

Het Newtongebouw, op de hoek van het Sint-Romboutskerkhof en de Wollemarkt, is bij veel Mechelaars vooral bekend als de plek waar tot voor kort het restaurant Il Cardinale gevestigd was. Maar ook de afdeling mode van het Ursulineninstituut was er gevestigd. Die is intussen verhuisd. Een aannemer is nu begonnen met de voorbereidingen van de afbraak van het gebouw. Ooit was het ontworpen als studentenverblijf, maar de architecturale waarde van het Newtongbouw was beperkt, en dus mag het nu tegen de vlakte. 

De plannen voor de site gaan al even mee, maar de overname door een nieuwe projectontwikkelaar deed het project op de iets langere baan belanden. Het gebouw is bepalend voor heel de omgeving. De sloopwerken gebeuren in drie fases. Een aanvraag voor de bouwwerken is ook goedgekeurd. Het unieke blijft behouden, alsook het programma van een horecazaak en 10 ruime appartementen. De afbraakwerken duren wellicht tot eind februari, en dan gaan de bouwwerken aan het nieuw appartementecomplex van start. Die werken zullen volgens de bouwheer in totaal een jaar in beslag nemen. 

Foto's: stad Mechelen en RTV