Sint-Romboutstoren krijgt inspectie met hoogtewerkers

maa 4 Mar
© RTV

De St.-Romboutstoren wordt vanaf vandaag van beneden tot boven grondig geïnspecteerd. Deze maand zal de toren een grondige inspectie krijgen op de vier gevels. Met behulp van twee reusachtige hoogtewerkers worden de gevels en loszittende ornamenten gedemonteerd of tijdelijk verankerd.

Monumentenwacht voert regelmatig inspecties uit op de toren, waarbij loszittende ornamenten en gevelfragmenten tijdelijk gezekerd of gedemonteerd worden om de veiligheid van voorbijgangers te garanderen. Na 30 jaar heeft Monumentenwacht de stad Mechelen er op gewezen dat na het beëindigen van de laatste grote restauratie stilaan nood was aan een grondigere inspectie en het verwijderen van loszittende ornamenten. Om alle vier de gevels van de toren volledig te bereiken, is gespecialiseerd materiaal nodig. De aannemer maakt daarom gebruik van indrukwekkende hoogtekranen.

Inspectie van torengevels met hoogtewerkers

Gedurende de hele maand maart zullen twee imposante hoogtekranen van 75 meter en 103 meter naast de Sint-Romboutstoren worden opgesteld. In de eerste twee weken zal de aannemer het onderste deel van de noordgevel (gelegen aan het Sint-Romboutskerkhof) en het onderste deel van de zuidgevel (aan de kant van de Grote Markt) grondig inspecteren met een hoogtewerker van 75 meter. In de derde week vindt de inspectie plaats van de westgevel (kant hoofdingang). In de vierde week komen de oostgevel (kant kathedraal) en de bovenste zones van de noordgevel en zuidgevel aan de beurt. Tijdens deze laatste twee weken zal een hoogtekraan van maar liefst 103 meter worden gebruikt.

De totale kosten voor de gevelinspectie en bijbehorende onderhoudswerken bedragen zo’n € 217.000. De stad ontving hiervoor een premie van €128.000 van de Vlaamse overheid voor meerdere deeldossiers met betrekking tot de Sint-Romboutstoren.