Mechelen en Turnhout weigeren nieuwe gedetineerden, overleg met minister

maa 4 Mar
© Archief RTV gevangenis Turnhout

De gevangenissen van Turnhout en Mechelen zullen geen nieuwe gedetineerden meer aannemen. Ook elders in het land kondigen gevangenissen aan dat de poorten dicht blijven. Het is een spontane actie van het personeel om de overbevolking aan te kaarten. Het kabinet van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) hield maandagmiddag crisisoverleg met de bonden.

De socialistische vakbond ACOD wil teruggaan naar het regime tijdens de coronacrisis. Dat zorgde voor wat ruimte in de Belgische gevangenissen.

Een aantal gedetineerden kon toen tijdelijk de gevangenis verlaten en mensen die op zes maanden van het einde van hun straf waren kwamen in aanmerking voor een vervroegde vrijlating. Door de maatregelen daalde toen de gevangenisbevolking met 12%. Ook de criminaliteit in de gevangenissen verminderde.

Eerder hebben de vakbonden een stakingsaanzegging ingediend voor een 24-urenstaking in de Belgische gevangenissen op 14 maart.

Het kabinet van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) hield maandagmiddag crisisoverleg met de bonden. Daarbij zouden volgens de vakbonden twee concrete maatregelen naar voren geschoven zijn: de uitbreiding van het penitentiair verlof, wat op korte termijn zo’n 300 plaatsen moet vrijmaken en een betere doorstroming van geïnterneerden naar de psychiatrische centra. Tegen vrijdag verwacht het kabinet een antwoord.