Wodcacontroles politie Rivierenland: 22 bestuurders onder invloed betrapt

maa 15 Apr
© Politie Rivierenland

Het voorbije weekend hield politie Rivierenland opnieuw alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer uit op verschillende locaties in de politiezone. 22 bestuurders werden betrapt, 19 onder hen hadden te veel gedronken en 3 hadden er drugs gebruikt. In totaal werden 1168 ademtests afgenomen.

Negen rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen

Twee bestuurders testten positief voor het gebruik van cannabis. Bij hen werd telkens een speekselanalyse afgenomen. Een derde bestuurder had 1,7 gram promille alcohol in zijn bloed. Hij had ook zijn rijbewijs niet op zak. Een andere Nederlandse dame had 2 gram promille alcohol in haar bloed. Zij moest zij haar boete van 1.260 euro onmiddellijk betalen, wat zij na veel gemor ook deed. Vijf bestuurders hadden elk 1,5 en twee keer 1,4 – 1,3 en 1,2 gram promille alcohol in hun bloed.

In normale omstandigheden werd het rijbewijs van nog twee bestuurders eveneens onmiddellijk ingetrokken gedurende 15 dagen:

Een van hen was overduidelijk onder invloed van drugs maar hij weigerde echter een speekseltest en een bloedstaal af te geven. Ook had hij zijn rijbewijs niet op zak. Bij nazicht bleek dat hij een verval van het recht tot sturen heeft tot in september van dit jaar. Hij mocht zijn auto ter plaatse achterlaten.

Een fietser reed zonder verlichting voor- en achteraan. Daarenboven had hij zijn gsm in de hand en was hij schijnbaar aan het filmen. Toen de politie hem hierop wilden attent maken, ging hij ver vandoor. Even later kon hij echter onderschept worden. Toen bleek dat hij dronken was en 1,8 gram promille alcohol in zijn bloed had. Uit voorzorg zette de politie de fiets van de man aan de kant voor 6 uur .

Nog eens vier bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren voor een periode van 6 uur:

Eén onder hen was wel erg hardleers. Na het beëindigen van de politiecontroles dacht zij dat de kust veilig was en reed ze verder met haar auto. Een interceptieploeg van de politie kon haar echter nog onderscheppen en betrokkene moest opnieuw een ademtest en ademanalyse afleggen. Zij had nog steeds 0,8 gram promille alcohol in haar bloed. Betrokkene krijgt nu een extra proces-verbaal wegens het sturen tijdens een periode van inhouding rijbewijs en zal hiervoor gedagvaard worden voor de politierechtbank. Haar auto werd ter plaatse ingehouden d.m.v. een stuurstang.

Zeven anderen bestuurders kregen vervolgens nog een rijverbod van 3 uur. Tijdens de controles liepen er nog andere bestuurders tegen de lamp, zo hadden twee bestuurders met een voorlopig rijbewijs geen L-teken aan de achterruit, een andere bestuurder vervoerde zijn kindje los in de auto, bij twee bestuurders was hun schouwingsbewijs niet in orde, één bestuurder had helemaal geen rijbewijs en nog eens 5 fietsers werden geverbaliseerd omdat zij stuurden zonder verlichting.

Politie Rivierenland verzekert intussen dat ze in de nabije toekomst zulke controles zullen blijven houden.