Welkom Wolf pleit voor risicozone in de gehele Noorderkempen

din 7 mei
in 2023 werd ook in Postel al een wolf gesignaleerd
© archief RTV

Natuurvereniging Welkom Wolf pleit voor een uitbreiding van de risicozone voor kleinveehouders. De kans is groot dat een wolf zich net over de grens bij Meersel-Dreef in Hoogstraten wil vestigen. Het dier vormt mogelijk een bedreiging voor het kleinvee in de grensgemeenten van de Kempen.

De wolf die in Mol de Zuiderring overstak

"Er zijn indicaties dat net over de grens, in Nederland, een wolf aanstalten maakt om zich daar te vestigen", zegt Jan Loos van Welkom Wolf. "En dan is natuurlijk de vraag: moeten we niet pro-actief gaan reageren en overwegen om ook daar die risicozone in te stellen voor daar een gevestigde wolf blijkt te zijn, die af en toe ook de grens overkomt."

Eind april werd nog een jonge wolf gespot in Mol, toen die de Zuiderring wou oversteken. In dezelfde week werken 9 schapen doodgebeten in Poppel, bij Ravels. Veehouders die in een risicogebied wonen kunnen 90 procent van de investering om hun omheining te elektrificeren terugkrijgen van de overheid.

"Voor die eigenaars is het belangrijk dat ze preventief hun dieren kunnen beschermen door wolfwerende omheiningen te plaatsen. Die worden pas gesubsidieerd als je in een risicozone woont."

Welkom Wolf vraagt om elke wolfwaarneming te melden via de website. Afgelopen nacht werden ook kippen doodgebeten bij een kippenhouder in Arendonk. Of dat het werk van een wolf of een vos was, is niet duidelijk