Vier beklaagden naar correctionele rechtbank voor gasontploffing Turnhout

vrij 14 Jun
© RTV

De raadkamer in Turnhout heeft deze namiddag 4 verdachten in de zaak van de gasontploffing op ouderjaarsdag 2021, doorverwezen naar de correctionele rechter. Bij die ontploffing vielen vier doden. De beklaagden zullen zich moeten verantwoorden voor onopzettelijke doding en onopzettelijke slagen.

Bij de verdachten in deze zaak waren onder andere de 2 Georgische arbeiders die het gasfornuis installeerden dat de ontploffing veroorzaakt zou hebben, daarnaast ook het bedrijf waarvoor de arbeiders werkten en de leverancier van het fornuis, elektroketen Vanden Borre. Sociale woonmaatschappij De Ark, nu omgedoopt tot Woonboog, wordt als burgerlijke partij gevraagd. De Ark was de beheerder van het appartementsgebouw.

Psychisch zwaar

Voor de nabestaanden van de 4 dodelijke slachtoffers en de slachtoffers die de gasexplosie overleefden, is het erg belangrijk dat er na 2,5 jaar eindelijk vooruitgang komt in het dossier. De dodelijke ontploffing donderdag in Hoboken, brengt de tragedie bij veel betrokkenen weer naar boven.

Verschrikkelijke oudejaarsdag

Op 31 december 2021 wordt de Boerenkrijglaan in Turnhout rond kwart over acht opgeschrikt door een luide knal. Het gaat om een gasexplosie in een appartementsgebouw van sociale huisvestingsmaatschappij De Ark. Door de klap komende verschillende verdiepingen naar beneden en is er groot instortingsgevaar voor de rest van het gebouw.

Een vrouw kan snel na de ontploffing gered worden. Na tien uur wordt nog een vrouw levend van onder het puin gehaald. In totaal laten vier mensen het leven: een koppel van 60 en 70 jaar en een koppel van 72 en 79. De oorzaak van de gasexplosie is mogelijk een gasvuur. Eén van de vragen is of de explosie het gevolg kan zijn van een productiefout van het geïnstalleerde vuur of dat het bijvoorbeeld om een installatiefout ging.

Het is nu afwachten wanneer de zaak voor de correctionele rechter komt.