Vakbonden reageren ontgoocheld op sluiting gevangenis Hoogtraten: "Zoveelste klap"

woe 17 Apr
© RTV

Aan de gevangenis in Wortel wordt vandaag actiegevoerd. Dat kadert in de provinciale actiedagen tegen personeelstekort in de gevangenissen. Maar aan de poort wordt ook druk gepraat over de sluiting van de gevangenis van Hoogstraten.

Dinsdag raakte bekend dat de gevangenis van Hoogstraten over twee jaar moet sluiten, als de nieuwe gevangenis in Antwerpen opengaat. Voor de vakbonden was het een donderslag bij heldere hemel. Zij vinden de timing voor de sluiting bijzonder slecht. Net nu ze al weken actievoeren tegen de overbevolking in de gevangenissen en het tekort aan personeel. En ook de nieuwe gevangenis in Antwerpen heeft onvoldoende capaciteit om alle gedetineerden op te vangen.

Bovendien is de gevangenis in Hoogstraten het enige penitentiair schoolcentrum (PSC) in Vlaanderen. Gedetineerden kunnen er werken in werkhuizen en een gevarieerd opleidingsaanbod volgen. Het is volledig gericht op re-integratie in de maatschappij. Die functie zou met de sluiting volledig wegvallen. De vakbonden vinden dit niet verantwoord.

Nieuwe gevangenis

Burgemeester Marc Van Aperen vernam ondertussen dat er wel plannen zijn om een nieuwe gevangenis voor 300 gedetineerden met psychiatrische problemen te bouwen. Daarom gaat hij zelf in zijn stad op zoek gaan naar een geschikte locatie voor die nieuwe gevangenis. Hij denkt daarbij vooral aan de 140 personeelsleden zodat die terug een job dicht bij huis kunnen krijgen.

Wat er na de de sluiting van de huidige gevangenis met het historische gevangenisgebouw gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Het is een kasteel met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 9e eeuw. Het is eigendom van de Regie der gebouwen, maar burgemeester Van Aperen hoopt dat het stadsbestuur mee aan tafel mag zitten met de federale overheid om een goede oplossing voor de gebouwen te vinden.

Bekijk ook: