Vakbonden verrast door nieuws dat gevangenis Hoogstraten sluit in 2026

din 16 Apr
© RTV archief

De gevangenis van Hoogstraten gaat op termijn dicht. Dat heeft de ministerraad beslist, zo meldt de FOD Justitie dinsdag. De gevangenis van Hoogstraten sluit de deuren op het ogenblik dat de nieuwe gevangenis in Antwerpen opent, normaal gezien in de zomer van 2026. Vandaag werd het personeel van de gevangenis van Hoogstraten hierover ingelicht. De vakbonden reageren verwonderd op het nieuws.

De gevangenis van Hoogstraten staat al langer onder druk door de verouderde staat van het gebouw. Ook de hoge renovatiekosten zouden hiermee te maken hebben. Om het verlies aan plaatsen te compenseren, besliste de ministerraad ook om de huidige Antwerpse gevangenis in de Begijnenstraat open te houden met een beperkte capaciteit en om de capaciteit van de gevangenis van Ruiselede te verhogen met 35 plaatsen tot een totaal van 145 plaatsen. Na de sluiting kunnen de medewerkers van de gevangenis in Hoogstraten in een andere inrichting werken.

Vakbondsman Eddy De Smedt (VSOA) reageert dinsdag verwonderd in GVA op de aankondiging van de sluiting van de gevangenis van Hoogstraten en noemt het “geen goede zaak”. “We zijn een beetje verbaasd omdat Hoogstraten opgenomen was in het plan voor renovaties van gevangenissen. De voorgestelde opties om het verlies aan plaatsen te compenseren, zullen niet volstaan.

De gevangenis in de Antwerpse Begijnenstraat is overigens volledig rot en versleten, waardoor daar eerst een grondige renovatie nodig zal zijn om die capaciteit op korte termijn te kunnen benutten. Bovendien is er voor zover wij weten nog geen akkoord van de regering om de Begijnenstraat langer open te houden".