Unieke woonprojecten De Academie in Turnhout en de Kloostersite in Meer vallen in de prijzen

vrij 24 mei
renaat braemsprijs de academie turnhout
© Kelly Donckers

Het cohousingproject De Academie in Turnhout en de Kloostersite in Meer zijn laureaat van de Renaat Braemsprijs. Die bekroont bijzondere woonprojecten in de provincie Antwerpen.

De Renaat Braemprijs, vernoemd naar de bekende architect Renaat Braem, benadrukt de kwaliteit en meerwaarde van innovatieve woonvormen met een sterke sociale impact.

Drie bijzondere projecten vielen dit jaar in de prijzen. Het sociale woonproject Eksterlaar in Deurne overtuigde de vakjury. In de regio Kempen vielen cohousingproject De Academie in Turnhout en de Kloostersite in Meer in de prijzen, respectievelijk de prijs van publieksjury en publiekslieveling.

Cohousing

De voormalige meisjesschool in Turnhout werd getransformeerd tot het cohousing project De Academie. Het omvat 14 woningen, 4 studio's voor begeleid zelfstandig wonen en een handelsruimte.

De zorgvuldig ontworpen architectuur en tuinen vinden een balans tussen privacy en gemeenschappelijke ontmoetingen. De gemeenschappelijke voorzieningen, waaronder een buurthuis, sauna en gedeelde tuin met zwembad, dragen bij aan een hechte gemeenschap.

De historische elementen van het gebouw zijn in hun oorspronkelijke staat hersteld, terwijl een nieuw houten volume aan de achterzijde extra woonruimte biedt.

renaat braemsprijs kloostersite meer

Multifunctioneel

De beschermde kloostersite in het centrum van Meer werd ontwikkeld tot een multifunctioneel project met een ontmoetingscentrum, Bed and Breakfast, theehuis, kantoren en sociale woningen. Er ging veel aandacht naar een sociale bewonersmix en gemeenschapsvorming.

De nieuwe woningen vormen een rustige achtergrond voor de historische gebouwen en bieden een evenwicht tussen individueel en collectief wonen.