Staking voor onbepaalde duur in gevangenissen: vakbonden boos op minister Van Tigchelt over opvordering bij staking

din 2 Apr
© RTV

Aan de gevangenis van Merksplas komen vandaag vakbondsafgevaardigden van het gevangenispersoneel uit heel België samen. Ze houden er een protestactie tegen minister van justitie Van Tigchelt. Hij wil de minimale dienstverlening tijdens stakingen verstrengen.

Maandagavond is er in alle Belgische gevangenissen een staking van onbepaalde duur begonnen. Het is de zoveelste actie tegen de overbevolking, het personeelstekort en de agressieproblemen in de gevangenissen. Maar het is de eerste keer dat die van onbepaalde duur is. De aanleiding daarvoor is een afgesprongen overleg tussen de vakbonden en minister van Justitie Paul Van Tigchelt. Die wil een minimale dienstverlening tijdens stakingen afdwingen.

Momenteel kan het gevangenispersoneel pas na 48 uur staken opgevorderd worden om te komen werken. Maar de minister wil dit al vanaf het eerste uur mogelijk maken. Maar dat zien de vakbonden niet zitten. Zij besloten daarom het werk opnieuw neer te leggen, deze keer voor onbepaalde duur. Piket staan ze in Merksplas, want in de Kempen en in Mechelen zijn de problemen met veel verdachten in voorhechtenis misschien wel het grootst.

Hoelang de staking gaat duren is niet duidelijk. Donderdag zitten de vakbonden opnieuw samen met de minister.