Politievakbonden trekken aan alarmbel over beveiliging Kempense nucleaire site

zat 1 Jun
© RTV archief

De bewakingsdienst (DAB) van de federale politie is niet in staat om een aanval van criminelen of terroristen op de nucleaire site Mol-Dessel-Geel af te weren. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. De politievakbonden trekken aan de alarmbel. Er is vooral een onderbezetting maar de agenten zijn ook niet goed uitgerust, klinkt het.

Het gaat in totaal over een terrein van 10 vierkante kilometer waar het SCK (Studiecentrum voor Kernenergie), het Geelse Joint Research Center en Belgoprocess in Dessel zijn gelegen. De grootste nucleaire site in ons land.

Te weinig personeel

De kans lijkt misschien erg klein dat terroristen of criminele organisaties het gemunt hebben op de site, maar ze is niet onbestaande. In 2017 werd de speciale dienst binnen de federale politie opgericht. Er zouden 96 beveiligingsmensen nodig zijn, maar dat cijfer is volgens de politievakbonden in GVA nooit gehaald.

“We kunnen de veiligheid niet garanderen. Niet voor onze eigen mensen, en niet voor de mensen die op de site werken. En dat is toch net wat we van de DAB verwachten: dat we gewapende indringers kunnen tegenhouden," klinkt het.

En ook de uitrusting waar de agenten mee moeten werken zou ondermaats zijn. De krant liet ook de burgemeesters van Mol, Dessel en Geel reageren. Ze willen zich eerst informeren over hoe groot het probleem is, maar gaan wel bijkomende uitleg vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken.