Onze Mening: Er is er één jarig...

vrij 1 Mar
onze mening column maart 2024
© RTV

We vierden met RTV onze 30ste verjaardag. Een goed moment om eens stil te staan en achterom te kijken. Maar ook vooruit.

Laat me alvast beginnen met me te verontschuldigen als we vandaag wat warrig overkomen. Als het allemaal niet zo spitsvondig is als u, beste trouwe lezer, gewend bent.

De cynische grapjas in u denkt nu natuurlijk: “Ah, zijn we anders geestig of scherpzinnig?” En u heeft misschien wel gelijk. Maar we doen in elk geval ons best.

Maar alle gekheid op een stokje. We hadden dus gisteren een feestje. Jawel, want RTV was jarig. 30 jaar regionaal nieuws in de Kempen en het Rivierenland. Alsjeblieft!

Dat mag al wel eens gevierd worden.

Meer dan ooit nodig

Wat is de meerwaarde van regionale journalistiek? Dat durven ze me wel eens te vragen.

Is dat nog wel nodig wanneer ook nationale media het tegenwoordig hebben over de prijs van de groenten op de veiling in Katelijne of Hoogstraten? En niet (alleen) over een jarenlang aanslepend conflict in Afrika.

Krijgen we via Facebook, YouTube of TikTok al niet genoeg nieuws uit onze buurt? Iedereen is tegenwoordig toch journalist?

En net om al die redenen is kwaliteitsvolle regionale journalistiek nu, ook na 30 jaar RTV, meer dan ooit nodig.

Want goeie journalistiek is meer dan wat roepen en schelden op social media. Dat is uitzoeken, duiding geven en verklaren waarom de dingen zijn zoals ze zijn.

Het is veel makkelijker om schande te roepen en te schreeuwen dat justitie rijkeluiszoontjes beschermt als er een dode valt bij een uit de hand gelopen studentendoop in een afgelegen schuur in Vorselaar, dan uit te leggen hoe zo’n rechtbank tot een uitspraak komt.

En de zaken uitleggen betekent daarom niet recht praten wat krom is. Of elke kritiek monddood maken.

Maar dat betekent net een stem geven aan de mensen die soms niet gehoord worden. Maar dan ook iedereen een stem geven. Ook diegenen van wie sommigen, of misschien zelfs velen, vinden dat ze misschien ongelijk hebben.

Journalistiek is luisteren, nadenken, interpreteren, analyseren... Dat is van alles, behalve meehuilen met de wolven. Ook al vinden sommigen dat dan net weer verdacht.

Goede argumenten en luisteren naar elkaar. Dat is wat een volwassen democratie nodig heeft. Toch gek dan dat Belgische politieke partijen liever een recordbedrag uitgeven aan internationale bedrijven waar je vooral om ter hardst moet roepen. Liever dat dus dan investeren in eigen (lokale) media.

Maar gelukkig zijn wij er nog. En onze collega’s.

Journalistiek is luisteren, nadenken, interpreteren, analyseren... Dat is van alles, behalve meehuilen met de wolven.

Voor u...

Daarom zullen we ook de komende 30 jaar ons best blijven doen. Net zoals de voorbije jaren.

Want ja, regionale redacties maken het verschil. Al jaren geleden brachten we bijvoorbeeld reportages over de strijd tussen landbouw en natuur. Zo’n probleem schiet niet plots als een paddenstoel uit de grond. Regionale journalistiek is ook meer dan de prijs van groenten.

Of het zoveelste ongeval. Dat ongeval te veel kan net ook bewijzen dat er ergens iets moet veranderen. Dat we af moeten van die moordstrookjes bijvoorbeeld. Dat er veilige fietspaden en kruispunten moeten komen.

Op die manier verleggen we af en toe een steentje. En zo zijn we er voor u.

En soms natuurlijk ook om u even te laten lachen. Het moet niet altijd serieus zijn. En dan gebeurt het zelfs dat een kabouter met blote borsten in Turnhout plots wereldnieuws wordt van Brazilië tot Taiwan.

Hebben we dan nooit eens op uw tenen getrapt? Ongetwijfeld wel. Soms moeten we ergens duwen waar het zeer doet. En we kunnen niet voor iedereen goed doen.

Maar we willen wel ook de komende 30 jaar het best mogelijke regionale nieuws blijven brengen, op tv, online en via social media. Om ervoor te zorgen dat niet alleen de luidste roepers worden gehoord.

En vooral willen we er zijn voor u.

(PS: Ja, we weten het wel van die eigen lof en zo. Maar met een 30ste verjaardag, vonden we het voor een enkel keertje gepermitteerd. Het zal niet onmiddellijk weer gebeuren. Beloofd!)

De hoofdredactie