Mechelen doet onderzoek naar biodiversiteit met inwoners: "Samen 500 soorten ontdekken"

vrij 14 Jun
© Rechtenvrije stockfoto

De stad Mechelen wil een maand lang samen met de Mechelaars een groot onderzoek houden naar de biodiversiteit in en langs de Binnendijle. De actie, Bioblitz Binnendijle, is een samenwerking met Natuurpunt. De stad stelt ook een stadsecoloog aan om met de waarnemingen aan de slag te gaan.

Het doel is dus om op een maand tijd zoveel mogelijk plant- en diersoorten waar te nemen langs de Binnendijle. Je hoeft zelf niets van planten of dieren te kennen. Met de hulp van de gratis app Obsidentify kan je een foto nemen van een plant of dier en registreert de app de soort zelf in een databank.

Stadspersoneel op 'safari'

"Het doel is om samen 500 soorten te ontdekken", zegt schepen van Milieu Patrick Princen. Samen met 30 collega's ging de schepen op safari langs de Binnendijle op zoek naar zeldzame en onverwachte soorten, met resultaat. "We ontdekten op één dag al zo'n 222 soorten".

Met de Bioblitz wil Natuurpunt de stadsbewoners erop attent maken dat er niet enkel in natuurgebieden, maar ook tussen de stadsmuren veel plant- en diersoorten leven. De stad organiseert tot 14 juli ook enkele gratis activiteiten, zoals een vleermuizennocturne of een insectentocht, om de inwoners nog eens extra te doen stil staan bij de natuur. Alle info daarover vind je via deze link.