Jan Grant vraagt erkenning voor in WOII gesneuvelde nonkel

6 uur geleden
jan grant
© RTV

Het heeft lang geduurd, maar 80 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog komt er eindelijk een eerbetoon voor een Heistse soldaat die sneuvelde voor de kust van Indonesië. De man was geboren en getogen in Heist, maar had door omstandigheden een Brits paspoort. En daarom is hij bij de herdenkingen voor de oorlogsslachtoffers altijd vergeten. Tot nu. Want sinds kort staat er in Hallaar een herdenkingsbordje voor de Heistenaar.

Jan Grant is een bekend figuur in Heist-o/d-Berg. Hij heeft samen met zijn vrouw decennialang een schoenenwinkel in de Bergstraat gehad. De twee zijn bovendien de bezielers van het Woshkoor. Maar vandaag willen ze ook stilstaan bij het verhaal van zijn nonkel Louis Grant. Flying Officer Louis Grant was geboren en getogen in Heist-op-den-Berg. In 1945 sneuvelde hij als jongeman tijdens een missie boven Indonesië inmiddels nu meer dan 80 jaar geleden.

Vandaag vindt in Hallaar de jaarlijkse herdenking plaats van de zeven bemanningsleden van een Lancaster-bommenwerper die in 1944 boven het dorp werd neergehaald. Maar dit jaar krijgt de plechtigheid een extra dimensie. Voor het eerst wordt ook Flying Officer Louis Grant herdacht, een Heistenaar met een Brits paspoort die in 1945 omkwam tijdens een missie naar Noord-Sumatra.

Schoenenwinkel Grant

Brits officier Louis Grant werd in 1923 geboren in Heist-op-den-Berg. Zijn vader John is bekend als de stichter van de bekende Heistse schoenenwinkel Grant, die in 2013 de deuren sloot. Jan Grant, neef van Louis en kleinzoon van John, was de laatste telg van de familie die de zaak runde in de Bergstraat.

Neergestort in zee

Louis ging naar de Onzeaschool en later naar het Scheppersinstituut in Mechelen. Hij zat in Heist in de turnclub en had hier zijn vrienden. Bij het uitbreken van de oorlog vluchtte de familie naar Engeland. Door zijn Engels paspoort werd Louis daar in 1942 opgeroepen.
Hij sloot zich aan bij de Royal Air Force (RAF) en kwam terecht bij een squadron in Ceylon, het huidige Sri Lanka, waar hij in februari 1945 een eerste oefenvlucht maakte.

Zijn eerste opdracht in oorlogsgebied was op 20 maart 1945. Hij werd ernaartoe gestuurd om schepen te bombarderen. Maar zijn eerste oorlogsvlucht werd ook zijn laatste. Hij is er geraakt door luchtafweergeschut en stortte neer in zee. Het verhaal van nonkel Louis wordt in de familie nog gekoesterd, zonder dat er nog veel over gesproken wordt.

Herdenking

De herdenking gebeurt samen met vrije basisschool De Merel, KF De Berthoutzonen en de Reserve Officieren Gewest Mechelen in de Verkensstraat in Hallaar om 19 uur. Voor de eerste keer wordt er ook stilgestaan bij het overlijden van Louis. Er is ook een herdenkingsbordje geplaatst.