Helden van het Verzet: tientallen bekende Vlamingen lezen namen voor van gesneuvelden

6 uur geleden
reendonk voorleesmarathon
© RTV

In het fort van Breendonk is gestart met het voorlezen van de namen van duizenden gesneuvelde verzetshelden. Overmorgen is het precies 80 jaar geleden dat Nazi-Duitsland zich overgaf, wat het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa betekende. Met het voorlezen van de namen willen de organisatoren van de voorleesmarathon de slachtoffers onder de aandacht houden.

In het Fort van Breendonk is de voorleesmarathon Helden van het Verzet bezig. Tientallen bekende en minder bekende Vlamingen lezen de namen voor van de mensen die er destijds mee voor zorgden dat ons land bevrijd kon worden van Nazi-Duitsland. We krijgen ook te horen welke verzetsdaden ze destijds pleegden.

Naar schatting 15.000 Belgen stierven in de Tweede Wereldoorlog omdat ze betrokken waren bij het verzet tegen de Duitse bezetter. Ze werden neergeschoten op straat, gemarteld, onthoofd of geëxecuteerd. Een deel van de verzetslui kwam terecht in het Fort van Breendonk. Het ging vaak om gewone burgers, mensen die we anno 2025 niet meer kennen. Maar hun namen zijn destijds wel opgetekend.

De voorleesmarathon duurt nog tot en met donderdag. Die dag is het precies 80 jaar geleden dat Duitsland zich overgaf, en dat er voor Europa een einde kwam aan Wereldoorlog II.