Brouwerij Leysen in Herentals gaat ook whisky destilleren

Leysen gaat ook whisky destilleren
© RTV

De Herentalse brouwerij Leysen viert dit weekend zijn tiende verjaardag. Dat doen ze met een opendeur waarbij iedereen kan komen proeven en een rondleiding krijgt in de thuisbrouwerij van Jorge Leysen. Speciaal voor de gelegenheid brachten ze de Baskwadder tien op de markt en ze hebben ook nieuws. Binnenkort starten ze met het maken van whisky.

Jorge Leysen zette in 1999 zijn eerste stappen in het bierbrouwen. Toen nog als hobby, maar al snel groeide zijn garage uit tot een echte brouwerij. In 2015 krijgt hij ook de officiële erkenning als brouwerij en sindsdien is hij alleen nog blijven groeien. Intussen brouwt hij zo'n 1000 liter per week.

Jorge heeft ervaring met het brouwen van tientallen bieren. Zijn meest gekende zijn de Sjarel en de Baskwadder. Van die laatste brouwde hij ook een feesteditie. De Baskwadder tien was oorspronkelijk bedoeld als tijdelijke actie, maar door de positieve reacties zou het wel eens een blijver kunnen worden.

Leysen
© RTV

Op hun tiende verjaardag kondigt brouwerij Leysen ook een nieuw product aan. Het voorbije jaar volgde Jorge een opleiding om alcohol te stoken en de bedoeling is dat hij dit jaar nog start met het maken van een eigen whisky. Binnen drie jaar moet die mee in de rekken liggen naast de Baskwadder bieren.

Het plan is elk jaar een drietal vaten van 200 liter aan de kant te zetten, waarvan er eentje na drie jaar gebotteld wordt, eentje na vijf jaar en eentje na tien jaar. Zo krijg je driejarige whisky, vijfjarige whisky en tienjarige whisky.