"De oogst gaat in principe voor zichzelf zorgen. We willen juist niet dat de druiven te groot worden, maar vooral dat ze veel smaakintensiteit hebben," legt Moonen uit. "Een droog najaar is dus net iets waar we op hopen. Als er vlak voor de oogst nog veel regen valt, gaan de druiven vocht opslorpen en uitzetten, en dat verdunt de smaak."
Toch blijft hij voorzichtig. "De start is goed, dat is belangrijk, net als in een sportwedstrijd. Maar de medailles worden aan de eindmeet uitgedeeld. Er kan nog van alles gebeuren."
De Belgische wijnverkoop zit al enkele jaren in de lift, en dat geldt ook voor de Kempische wijnen. In de Kempen zijn intussen een twaalftal wijnboeren actief. Export is vaak niet eens nodig: door opendeurdagen, degustaties en rondleidingen raken hun flessen doorgaans snel uitverkocht.
"Belgische wijn is natuurlijk beter, zeker die van bij ons," lacht Moonen. "Wat je op eigen bodem kan kweken, is meestal het beste. En wij Belgen, waar draait ons leven om? Eten en drinken. Dus wat we zelf maken, moet gewoon goed zijn."
De Belgische druivenoogst vindt traditioneel plaats tussen september en oktober. Of het echt een topjaar wordt, zal dan pas blijken.