13 beklaagden uit Mol en Duffel staan terecht voor ontvoering en zware foltering

woe 8 mei
© RTV

Voor de correctionele rechtbank in Turnhout is het proces begonnen tegen 13 beklaagden die betrokken waren bij een hallucinante foltering. Het 37-jarige slachtoffer werd in februari vorig jaar zwaar toegetakeld aangetroffen door gemeentearbeiders in de Aa-vallei in Poppel bij Ravels (foto onderaan). Het openbaar ministerie vordert straffen tot 30 jaar.

De verdachten hadden een stuk van zijn vinger afgesneden en kerfden het woord 'dief' in zijn voorhoofd. De man had ook steekwonden in zijn rug waar ammoniak was in gegoten. Het ging om een afrekening in het drugsmilieu waarbij het slachtoffer deel zou hebben uitgemaakt van een andere bende en 75 blokken cocaïne had gestolen.

De 37-jarige man werd op 22 februari 2023 om 8 uur 's avonds in Eindhoven in een bestelwagen gesleurd door vijf verdachten. Hij kreeg er te horen wat hem te wachten stond. Hij zou worden geslagen, gefolterd en daarna ook worden omgebracht.

Ze reden destijds eerst naar Mol maar die locatie werd niet goed bevonden, omdat door de foltering er te veel lawaai zou zijn en daarom reden ze verder naar een loods in Wilrijk. Daar werd een vinger van het slachtoffer afgeknipt en werd zijn voorhoofd en rug bewerkt met een mes om de wonden daarna te overgieten met ammoniak.

De beklaagden komen onder meer uit Duffel, Lier, Mol en Dessel. Enkelen onder hen werden vorig jaar opgepakt in het buitenland, onder meer in Hongarije en Spanje.

De opdrachtgevers volgden de foltering, die gefilmd werd en ook werd getoond in de rechtbank, via livestream in Spanje. De openbaar aanklager vordert tegen de 2 opdrachtgevers straffen tot 30 jaar, zeven medebeklaagden riskeren celstraffen tot 25 jaar, tegen nog 3 anderen is er 3 jaar gevorderd.

Correctioneel is de maximumstraf normaal gezien beperkt tot 20 jaar, maar omdat foltering en mensonterende behandeling komen vaak ook voor het Hof van Assisen waar hogere straffen worden gevorderd.