Kerkfabriek Lieve-Vrouweparochie Mechelen mogelijk voor honderduizenden euro's opgelicht

woe 22 mei
© RTV archief

In een mededeling laat de kerkraad van de Lieve-Vrouweparochie Mechelen weten dat er fraude gepleegd is. Die kwam aan het licht bij nazicht van haar rekeningen. De penningmeester zou honderdduizenden euro's gestolen hebben. De vrijwilligers van de kerkraad zijn geschokt door het gebeuren en betreuren ten zeerste de gepleegde fraude die intussen ook aanhangig is gemaakt bij het gerecht. De penningmeester ging zichzelf aangeven bij de politie.

Zodra de fraude werd opgemerkt, werden de kerkelijke en burgerlijke autoriteiten in kennis gesteld van de feiten. De kerkfabriek laat intussen weten dat de betrokken persoon niet langer deel uitmaakt van de kerkraad.

Er werd klacht neergelegd bij het gerecht van Mechelen om de ontvreemde fondsen te recupereren. De kerkraad neemt daarnaast ook bijkomende maatregelen om dergelijke fraude in de toekomst te voorkomen. Zo zal zij voortaan de boekhouding en financiën jaarlijks laten doorlichten en verifiëren door een externe, onafhankelijke expert.

In samenwerking met de stad Mechelen en de kerkelijke autoriteiten zal alles in het werk worden gesteld om deze zaak tot een zo goed mogelijk einde te brengen. De dagelijkse operationele werking van de Kerkfabriek wordt door deze zaak niet verstoord. De Kerkfabriek Lieve-Vrouweparochie Mechelen omvat de parochie O.-L.-Vrouw over de Dijle in Mechelen, Sint-Amandus in Heffen, Sint-Lambertus in Muizen en Sint-Niklaas in Leest.

In de loop van woensdag bleek dat de man ook een afdeling van de serviceclub Lions heeft opgelicht. Het gaat om de koepel van de afdelingen in de provicnies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant.