74-jarige vrouw die noodcentrale 928(!) keer belde vrijgesproken met voorwaarden

don 18 Jan
rechtbank_turnhout_alg_6.jpg
De 74-jarige vrouw uit Beerse die bijna duizend keer naar de noodcentrale belde om te klagen over ingebeelde geluidsoverlast door haar buurman krijgt geen effectieve straf opgelegd. De rechtbank houdt rekening met een onderliggende medisch probleem. De vrouw moet zich wel gedurende drie jaar aan voorwaarden houden.

Tussen mei 2020 en oktober 2022 belde de vrouw 855 keer naar de noodcentrale van politie regio Turnhout. Nadien volgde een overleg waarin haar werd gevraagd hiermee te stoppen. De situatie beterde, maar enkele maanden later werd de centrale weer bestookt met 73 nieuwe, onnodige telefoontjes.

Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat de vrouw al sinds 2005 gehoorverlies heeft en tinnitus aan de linkerkant. "Mogelijks is dat dus de reden, dat ze voortdurend trillingen en gezoem hoort dat onhoudbaar is", verklaarde de advocaat van de vrouw.

Gelet op haar leeftijd, haar blanco strafregister en de onderliggende medische problemen beslist de rechtbank om haar vrij te spreken, al zijn er wel voorwaarden. De vrouw moet zich gedurende drie jaar aan die voorwaarden houden. De belangrijkste voorwaarde is een verbod om contact op te nemen met het noodnummer 101 voor niet-dringende politiehulp zoals geluids- of andere hinder.