46 studenten doen in Lichtaart mee aan collectieve blok: “Warm én met maaltijden”

woe 28 Dec 2022
46 studenten doen in Lichtaart mee aan de collectieve blok van Comac, de studentenbeweging van de PVDA. De studenten kunnen een hele week, van 26 tot en met 31 december en 8 uur per dag, komen studeren in het gebouw op Heidriesstraat 2. Een kookploeg met vrijwilligers maakt bovendien eten voor hen klaar. Zo moet de studerende jeugd niet nadenken over de stijgende energieprijzen of over wat ze gaat eten. Comac organiseert de collectieve blokperiode om studenten een hart onder de riem te steken en om een statement te maken: “Studenten worden in deze crisis in de steek gelaten door overheden”.

80 euro voor een week

In totaal organiseert Comac vijf collectieve blokken, met in totaal zo’n 370 studenten uit heel Vlaanderen. In Lichtaart doen er 46 studenten mee. Volgens Comac treft de crisis de studenten even hard: ze durven hun koten niet verwarmen, omdat ze schrik hebben voor de hoge energiefacturen. Sommige scholen of universiteiten zouden bovendien, volgens Comac, de verwarming een graadje lager zetten om geld te besparen. Daarnaast zijn er vaak niet genoeg plaatsen voorzien voor alle studenten.

Met de collectieve blok wil Comac een antwoord bieden op die problematiek. “We willen niet dat iemand in de kou of op een lege maag studeert”, klinkt het bij de studentenbeweging. Studenten betalen 80 euro om een week te studeren in een warmte ruimte inclusief de maaltijden.

Om de prijzen laag te houden, hebben de leden van Comac op voorhand enkele duizenden euro’s ingezameld. Zo spant de studentenbeweging zich extra in, om het de studenten iets makkelijker te maken tijdens de blok. Een effort die de politiek niet maakt, vindt Comac.

Foto: Rechtenvrije stockfoto