4 jaar extra celstraf voor Mechelse gangster Ashraf Sekkaki

woe 1 Feb 2023
De Mechelse gangster Ashraf Sekkaki heeft van een rechter in Antwerpen een bijkomende celstraf gekregen van 4 jaar. De rechtbank acht hem schuldig voor intimidatie, witwassen en corruptie. Sekkaki zit op dit moment in een Marokkaanse gevangenis nadat hij bijna 15 jaar geleden met een helikopter was ontsnapt uit de gevangenis van Brugge. Maar vanuit zijn Marokkaanse cel stuurt de gangster blijkbaar nog steeds een bende aan. Een van de bendeleden is de echtgenote van Sekkaki, een vrouw uit Oud-Turnhout.

Ontsnapping met helikopter

Het is wereldnieuws wanneer de Mechelse gangster Ashraf Sekkaki in 2009 in het gezelschap van 2 kompanen met een helikopter ontsnapt uit de gevangenis van Brugge. Het drietal carjackt vervolgens een auto. Sekkaki vluchtte vervolgens naar Marokko, maar werd daar 2 weken na de ontsnapping opgepakt door de lokale politie. Sekkaki kon nog eens ontsnappen, maar zit sinds 2010 vast in een zwaarbewaakte gevangenis in de hoofdstad Rabat.

Toch slaagt Ashraf Sekkaki erin om vanuit zijn cel een bende te blijven aansturen. Hij maakt daarvoor gebruik van een tussenpersoon, Saïda B. uit Oud-Turnhout. Saïda B is de echtgenote de voormalige eigenaar van de Hasseltse discothee Versuz, maar volgens Marokkaans recht is ze ook getrouwd met Sekkaki. 

Saïda B. en nog 3 anderen zouden geld hebben overgemaakt naar de Marokkaanse cipers die Ashraf Sekkaki bewaken in de gevangenis van Rabat. Zo kon hij een voorkeursbehandeling krijgen én een gsm houden in zijn cel. Volgens afgeluisterde telefoongesprekken zouden Saïda B. en Sekkaki overlegd hebben hoe ze de cipiers konden chanteren en onder druk zetten. 

De twee zouden via een van de kompanen ook een bedrag van omgeveer 40.000 euro hebben witgewassen. Bovendien wilden ze de verzekering van diezelfde kompaan oplichten met een valse aangifte van een woninginbraak, voor schade die er niet was. 

Voor al die feiten veroordeelt de correctionele rechtbank van Antwerpen Ashraf Sekkaki nu tot een celstraf van 4 jaar effectief. Saïda B. krijgt 2 jaar met uitstel. Voor 2 kompanen spreekt de rechter celstraffen uit van respectievelijk 40 maanden en 2 jaar. 

Foto: archief