Partnerartikel

Zo slaap je lekker ondanks een verkoudheid

maa 23 Jan 2023
Als je verkouden bent, krijg je vaak vervelende klachten zoals niezen, hoesten, keelpijn, hoofdpijn en een verstopte neus. Je bent meestal ook sneller moe, waardoor je het liefst lekker in bed wil liggen en slapen. Maar dat laatste is vaak juist lastig als je verkouden bent. Gelukkig zijn er manieren om ondanks je verkoudheid lekker te slapen. We geven je vijf praktische tips.

Tip 1. Leg een ui op je nachtkastje

Deze tip komt uit (over)grootmoeders tijd, maar werkt nog steeds om goed te slapen als je verkouden bent. Uien hebben namelijk een scherpe geur die je luchtwegen vrijmaakt, zodat je neus niet verstopt raakt. Hierdoor ga je niet snotteren en hoef je ook niet steeds je neus te snuiten.

De lucht komt het beste vrij als je de ui door de helft snijdt. Leg de twee delen ‘s nachts op een schoteltje op je nachtkastje. De vieze lucht krijg je weer weg met een geurspray of door je slaapkamerraam open te zetten.

Tip 2. Gebruik een neusspray

Neusspray is een fijn middel tegen een verstopte neus. Het vermindert namelijk de zwelling van de bloedvaten in je neus, waardoor je makkelijker kunt ademen. Neusspray werkt ongeveer twaalf uur, dus gebruik het pas kort voordat je gaat slapen. Zo heb je er de hele nacht plezier van.

Tip 3. Maak je eigen zoutoplossing

Veel neussprays kun je niet voor langere tijd gebruiken. Als je langer verkoudheidsklachten hebt, kun je daarom beter neusspray met een zoutoplossing gebruiken.

Dit is te koop, maar kun je ook heel makkelijk zelf maken. Meng een theelepel zout met 250 ml gekookt, gedestilleerd of gefilterd water, doe dit in een spuitflesje en klaar is Kees! Je kan de zoutoplossing onbeperkt gebruiken.

Tip 4. Smeer eucalyptus op je borst, keel of rug

Eucalyptus heeft een sterke muntgeur. Door een eucalyptuszalf op je borst, keel of rug te smeren kun je vrijer ademen en hoest je minder. Zo word je ‘s nachts niet ruw gewekt door een hoestbui. Smeer de eucalyptus niet op je neus en mond.

Tip 5. Neem een warme douche

Er is niets beter dan een warme douche of een warm bad als je verkouden bent. Het warme water voelt fijn aan en door de stoom gaan je verstopte holtes open. Hierdoor kun je beter ademen.

Houd tijdens het douchen of badderen de badkamerdeur dicht. Dit zorgt ervoor dat de stoom blijft hangen. Stomen kan ook door met je gezicht boven een bak met heet water te gaan hangen. Met een stoombadje voor je naar bed gaat zul je een stuk lekkerder slapen. Welterusten!