Westerlo verontwaardigd over kaalkap in De Beeltjens: het wil beheer in eigen handen

vrij 30 Sep 2022
In het bosgebied van De Beeltjens in Westerlo worden momenteel heel wat bomen gekapt. Het Agentschap Natuur & Bos verkocht dit houtlot een tijd geleden en doet nu kapwerken in opdracht van de koper. Dit tot groot ongenoegen van de gemeente Westerlo. Die vraagt nu om het beheer van het bos- en natuurgebied over te nemen van het Agentschap Natuur & Bos.

Op infoborden geeft Agentschap Natuur & Bos aan dat het over een zogenaamde ‘dunning’ gaat. Na een zorgvuldige selectie worden verschillende bomen gekapt om voor meer licht in het bos te zorgen voor andere bomen. Maar volgens de gemeente is dat niet de indruk die wandelaars en omwonenden krijgen. De gemeente ontving de voorbije dagen heel wat reacties van onbegrip en verontwaardiging. Het geluid van grote machines, kranen en kettingzagen overheerst in het bos en het lijkt eerder een kaalkap. Bovendien zijn de wandelpaden verwoest zijn door het gebruik van grote voertuigen.

Het schepencollege ging de situatie zelf ter plaatse bekijken. Op de vergadering die volgde, werd beslist dat de gemeente het beheer van de Beeltjens en Kwarekken wil overnemen van het ANB. Dat standpunt wordt nu overgemaakt aan beheerder ANB en Kempens Landschap, dat sinds 2006 eigenaar is van de Beeltjens en Kwarekken, met financiële participatie van de gemeente. Straks meer in RTV Vandaag.

Foto's: Gemeente Westerlo