Waarderingsonderzoek bevestigt meerwaarde van regionale omroepen

De coronacrisis zorgde in 2020 voor een verhoogde kijkintensiteit. Die is in 2021 opnieuw genormaliseerd tot op het pre-covid niveau, dat weliswaar nog steeds duidelijk hoger is dan in de eerste meting in 2018. TV blijft het belangrijkste medium voor het bekijken van nieuwsprogramma’s, maar het belang ervan neemt licht af, ten voordele van andere, digitale, media. Dat is met name zo voor jongere generaties.
Interesse voor actualiteit en mobiliteit
De kijker is nog steeds vooral geïnteresseerd in actualiteit en mobiliteit. Ten aanzien van de vorige meting stellen we een daling van de interesse vast in thema’s zoals toerisme, gemeentepolitiek en economisch nieuws. Tegelijk tekenen zich stijgende tendenzen af voor de interesse in entertainment, lifestyle en regionale sport. De belangstelling van de kijker voor ontspanning in de eigen regio lijkt daarmee te groeien.
Het regionale nieuws wordt opnieuw vooral gewaardeerd omwille van de betrouwbaarheid en actualiteitswaarde. We zien echter ook significante stijgingen op andere belevingsdimensies zoals aantrekkelijkheid, de mate waarin regionale omroepen inspelen op interesses van kijkers, en de mate waarin ze helpen de eigen gemeente/stad te ontdekken. Deze stijgingen wijzen op een brede en groeiende relevantie van de regionale omroepen.
De cijfers van dit onderzoek zijn bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst van de NORTV (Niet Openbare Regionale Televisieomroepen Vlaanderen), de koepelorganisatie van de regionale televisieomroepen.