Waar rijden feestbussen tijdens oudejaarsnacht? Een overzicht

vrij 30 Dec 2022
Op oudejaarsnacht kan je in tal van gemeentes weer gebruikmaken van de feestbussen van De Lijn. Doordat de subsidies voor de feestbussen zijn weggevallen, staan veel gemeentebesturen nu zelf in voor de huurkosten. Toch hebben heel wat gemeentes een effort gedaan: zo werden er gratis tickets uitgedeeld of werd de rit gewoon volledig gratis in bepaalde gemeenten. Hieronder een overzicht.

De Kempen

Doordat de subsidies voor de feestbussen geschrapt werden, reden heel wat bussen tijdens oudejaarsnacht 2021 niet uit. Om dat dit jaar te voorkomen, deed Politie Regio Turnhout een flinke duit in het zakje. De politiezone maakte zo’n 9000 euro vrij voor veilig verkeer op eindejaarsnacht. Zij draagt dan ook de kosten voor de feestbussen van en naar Turnhout. 

De gratis feestbussen, gefinancierd door de politiezone met medewerking van de gemeenten, rijden op de volgende trajecten: 

  • Lijn 430: Arendonk – Oud-Turnhout – Turnhout
  • Lijn 450: Poppel – Weelde – Ravels – Turnhout
  • Feestbus 4: Turnhout – Kasterlee – Lichtaart – Tielen 
  • Feestbus 9: Turnhout – Gierle – Lille – Wechelderzande – Poederlee – Herentals
  • Feestbus 16: Meersel-Dreef – Hoogstraten – Rijkevorsel – Merksplas – Beerse – Vosselaar – Turnhout

Normaal kost een ticket voor de feestbus op eindejaarsnacht dus 4 euro, maar voor de inwoners van Politie Regio Turnhout is het nu gratis. Ook de inwoners van Arendonk, Retie, Ravels, Laakdal, Lille reizen zaterdagnacht gratis met de feestbus. Die gemeenten nemen de kosten voor de feestbus dus ook op zich.

Andere gemeenten lanceerden een actie waarbij er gratis tickets werden uitgedeeld. Zo werden in Olen de eerste 400, in Vosselaar de eerste 200, in Rijkevorsel de eerste 600 en in Dessel de eerste 200 inwoners die zich registreerden voor de feestbus beloond met een gratis ticket.

Zaterdag rijden ook de volgende bussen in de Kempen tot de vroege uurtjes: 

  • F3 Herentals - Noorderwijk - Morkhoven 
  • F23 Herentals – Olen – Herentals
  • F26 Vorst – Veerle – Eindhout – Geel

Rivierenland

De Lijn en stad Mechelen hebben voor oudejaarsavond en nieuwjaarsdag vijf feestbussen ingezet van de omliggende gemeenten naar het centrum, en omgekeerd. De bussen van en naar Mechelen stoppen dus ook in Lier, Duffel, Muizen, Battel, Heffen, Leest en Hombeek. Tickets voor de feestbussen zijn gratis: daarvoor trok de stad zo’n 7500 euro uit. In Duffel kregen de eerste 510 inwoners die zich registreerden een gratis ticket. 

Foto: archiefbeeld RTV