Vredesactie Sint-Martinusparochie: “Hang witte lintjes op, als oproep voor vrede”

din 13 Dec 2022
Het parochieteam van Sint-Martinus-Olen heeft dinsdagochtend een nieuwe vredesactie gelanceerd, genaamd witte Kerstmis. Daarbij roepen ze iedereen op om witte lintjes op te hangen als een oproep voor vrede en solidariteit. Als we Kerstavond aan het vieren zijn, dan gaat in Oekraïne de 11de maand oorlog in. “We merken stilaan een zekere gewenning bij mensen in verband met het nieuws over de oorlog in Oekraïne”, klinkt het bij het parochieteam. Met hun actie willen ze de verontwaardiging levend houden en oproepen tot vrede.

Het parochieteam heeft de inwoners van Olen-Centrum al op de hoogte gebracht van hun actie via een kerstkaartje in de brievenbus. Verder engageren vrijwilligers zich dinsdagochtend om alle 100 bomen op het dorpsplein een wit lintje te geven. Velen dromen van een witte Kerst en met de lintjesactie wil de Sint-Martinusparochie dat dan ook, op een andere manier weliswaar, bereiken.

Inzamelacties

De witte lintjes staan symbool voor vrede en solidariteit, maar ze reflecteren ook de verontwaardiging en onmacht die de mensen voelen over de oorlog in Oekraïne. Het parochieteam organiseerde in het verleden al twee inzamelacties: eentje voor levensmiddelen, medisch en sanitair materiaal en eentje voor winterkledij. De buit van de eerste inzamelactie ging rechtstreeks naar Oekraïne en de winterkledij ging naar de Oekraïense vluchtelingen in België en Nederland, maar ook naar mensen in nood uit de eigen regio.

Kerstvieringen

Ook de kerstvieringen van de parochie staan in het teken van hoop, solidariteit en verontwaardiging. Met de vredesactie in het achterhoofd, wordt de kerk dan ook versierd in het wit.

Foto: RTV (bovenaan), Cis Marinus (onderaan)