Vorselaar wint award 'Autodelen voor iedereen'

don 7 Dec
Vorselaar kreeg een Vlaamse award voor ‘Autodelen voor iedereen’, voor de inspanningen om autodelen toegankelijk te maken voor mensen in financiële onzekerheid. De gemeente ontving de award uit handen van Vlaams minister Gwendolyn Rutten op de uitreiking van de autodeelawards, een initiatief van het Agentschap Binnenlands Bestuur en Autodelen.net.

Vorselaar is de eerste plattelandsgemeente die een autodeelsysteem ontwikkelt voor iedereen. Voor heel wat praktische drempels komt de gemeente met specifieke oplossingen. Zo kan je een smartphone lenen van de gemeente als je er zelf geen hebt om een auto te reserveren, is er een sociaal tarief voor autodelen en zijn er buddy’s om je te tonen hoe alles werkt. Voor deze grondig uitgewerkte aanpak krijgt de gemeente nu dus erkenning van het Agentschap Binnenlands Bestuur en Autodelen.net.

Inclusie “Mobiliteit is een basisbehoefte en moet ook voor iedereen toegankelijk zijn”, zegt Lieven Janssens, burgemeester van Vorselaar. “Vanuit ons inclusief beleid zochten we oplossingen om ook iedereen te laten deelnemen aan ons autodeelproject”. De

“Mobiliteit is een basisbehoefte en moet ook voor iedereen toegankelijk zijn”, zegt Lieven Janssens, burgemeester van Vorselaar. “Vanuit ons inclusief beleid zochten we oplossingen om ook iedereen te laten deelnemen aan ons autodeelproject”.

De gemeente werkte de aanpak uit samen met Autodelen.net. “Voor Vorselaar is inclusie geen doel op zich”, zegt Jeffrey Matthijs, directeur van Autodelen.net. “De gemeente wil iedereen meekrijgen, zonder drempels. Zo krijg je een win-win voor iedereen: autodelen wordt mainstream zonder mensen te stigmatiseren. Op die manier profiteren alle inwoners van de voordelen van autodelen: het is goedkoper, het maakt ruimte vrij en het bespaart CO2.”

Foto: gemeente Vorselaar