Vier gemeenten zetten in op gezondere levensstijl voor alle inwoners

don 14 Dec
Berlaar, Duffel, Lier en Nijlen gaan samenwerken om inwoners aan te sporen gezonder te leven. Ze krijgen hiervoor de steun van een intergemeentelijke preventiewerker. Een eerste project hierin HALT2Diabetes van de Diabetes Liga. Dat richt zich op 45-plussers met een verhoogd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

De gemeenten Berlaar, Duffel, Lier en Nijlen willen voluit inzetten op een gezonde levensstijl voor al hun inwoners, met specifieke aandacht voor kwetsbare personen. Ze worden aangemoedigd om de Findrics-test in te vullen. Dit kan online op www.gezondheidskompas.be of bij een zorgverlener. Bij een score gelijk aan 12 of hoger mogen deze mensen deelnemen aan de gratis groepssessies Gezonde Voeding die in elke gemeente wordt georganiseerd.

4 projecten

Er staan momenteel vier projecten op stapel. Het eerste is HALT2Diabetes van de Diabetes Liga. Hiermee wil de intergemeentelijke preventiewerking suikerziekte vroeg opsporen. Want hoe vroeger diabetes ontdekt wordt, hoe kleiner de kans op gezondheidsproblemen.

Daarnaast is er aandacht voor mondgezondheid, waaronder tanden poetsen en mondvriendelijke voeding. Want een gezonde mond heeft ook een grote impact op de fysieke en mentale gezondheid én op het sociaal leven. 

Om de inwoners te stimuleren om meer te bewegen is het project ‘Bewegen Op Verwijzing’ Burgers kunnen dan voor een kleine prijs een beroep doen op een bewegingscoach.

Tenslotte is er ook aandacht voor de geestelijke gezondheid.  Naar aanleiding van de tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid komen de vier gemeenten volgend jaar met een gezamenlijk aanbod naar buiten.

Foto: archief RTV