VIDEO: Seingever wordt aangereden tijdens GP Rik Van Looy: ploegleider Lotto Dstny stapt nu zelf op

maa 18 Sep
Nadat Lotto Dstny gisteren zijn ploegleider Carl Roes met onmiddellijke ingang op non-actief zette na het zien van de beelden van het incident met een seingever, stapt hij nu zelf op als ploegleider. Daarmee reageert Roes zelf op alle heisa. “Ik maakte een grote fout en stop als ploegleider ". Tijdens de Grote Prijs Rik Van Looy was een seingever aangereden door een volgwagen van het Lotto Dstny Development Team. Het incident gebeurde op de Geelseweg in Olen. De volgwagen moest stoppen van een seingever om de renners veilig door te laten en reed zelf op dat moment niet mee in de wedstrijd. Op de beelden is te zien dat de seingever, een man van 70 jaar uit Tienen, de grootste moeite heeft om de wagen toch te laten stilstaan.

De bestuurder houdt echter vol en rijdt toch door waardoor de seingever ten val komt. De organisatie betreurt het voorval, en de politie is ook een onderzoek gestart, maar wil voorlopig eerst alle elementen samenleggen. Lotto Dstny wachtte niet af en kwam maandagavond met een officieel statement: "Dit is een zeer spijtig en onaanvaardbaar incident”, benadrukt CEO Stéphane Heulot, “zodra wij dit nieuws vernamen hebben we de ploegleider op non-actief gezet. Voor zo’n gedrag bestaat geen enkel excuus, dit mag gewoon niet gebeuren in een wedstrijd. Wij willen verder ook uitdrukkelijk onze excuses aan de seingever en de organisatie overbrengen.”

Bestuurder biedt excuses aan

De ploegleider was bijzonder aangedaan door het incident en heeft onmiddellijk contact opgenomen met de seingever om te informeren naar diens verwondingen, zegt Lotto Dstny. Hij bood de man ook zijn excuses aan. Maar nu besliste de ploegleider zelf om op te stappen. 

Reactie Carl Roes: “Ik maakte een grote fout en stop als ploegleider

"

Ploegleider Carl Roes van het Lotto Dstny Development Team heeft spijt van z’n gedrag afgelopen zondag in de GP Rik Van Looy. “Ik maakte een grote inschattingsfout “, zegt hij, “en gaf prioriteit aan sportieve belangen in plaats van aan de reglementering en de veiligheid. Dit is totaal verkeerd en onaanvaardbaar. Ik wil dan ook mijn oprechte excuses aanbieden aan de seingever, aan de organisatie en aan mijn ploeg.”

Roes geeft ook wat meer toelichting bij het koersincident en wat daaraan vooraf ging. “Onze renner Jelle Harteel had een mechanisch defect in de voorlaatste ronde bij de passage over de kasseien in de Lommelstraat”, verduidelijkt de ploegleider, “Na een snelle fietswissel was hij vertrokken zonder bidons. Aangezien we daarna door enkele smalle straten moesten rijden en we bijna in de slotronde waren, besloot ik om een klein stuk van het parcours af te snijden. Op die manier zou ik de andere ploegleiders niet hinderen. Bij het verlaten van die smalle zone wou ik opnieuw aanpikken achter onze renner. Ik ben dan gestopt bij de seingever. Op het moment dat ik vertrek, wil de seingever me tegenhouden en raak ik hem met de spiegel van de wagen waardoor hij ten val komt.”

De ploegleider zoekt geen excuses. “Ik besef maar al te goed dat ik in de fout ging, maar mensen die me persoonlijk kennen weten dat dit niet mijn ware aard is en zo’n gedrag totaal niet bij me past. Dit praat de feiten niet goed, in deze wedstrijd maakte ik een fout, in de hectiek van de koers, en ik ben er het hart van in. Ik heb enorm veel spijt, al meteen na mijn actie en ook na de koers informeerde ik daarom meteen bij de organisatie naar de seingever. Ik kreeg z’n contactgegevens en heb hem diezelfde avond nog gecontacteerd en me geëxcuseerd voor mijn gedrag.”

Lotto Dstny zette de ploegleider intussen op non-actief. Roes trekt evenwel zelf al zijn conclusie. “Ik ben erg aangedaan door dit incident. Daarom heb ik beslist om mij na 40 jaar volledig terug te trekken uit de sport die ik met veel passie heb beleefd. Ik wil nogmaals mijn oprechte excuses aanbieden aan de seingever, aan de organisatie, mijn ploeg Lotto-Dstny en de wielerwereld”, besluit hij.