VIDEO: Oorlogsheldin Maria Liekens krijgt postuum eigen straat in Heist-op-den-Berg

vrij 10 Nov
Het lokaal bestuur van Heist-op-den-Berg herdenkt de moedige daden van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarom wordt een nieuwe straat hernoemd naar Maria Liekens. De straat werd vandaag officieel ingehuldigd.

Maria Liekens was een oorlogshelding. Ze was de enige vrouw in de Heistse verzetgroep, Partizanenkorps 037. Ze sloot zich aan op 19-jarige leeftijd en werkte als koerier in de regio onder de schuilnaam 'Agnes'. Liekens bracht onder meer documenten en wapens rond tussen verschillende weerstandsgroepen in de hele regio. Ze werd opgepakt na een aanslag op een dynamiettransport in 1943 en gevangen genomen in Duitsland. 

Cipiers probeerden haar te overhalen om andere verzetsleden te verraden, maar Liekens zette de cipiers op het verkeerde spoor. Haar straf was niet mals. In mei 1945 kon ze bevrijd worden. 

De Partizanen, de verzetgroep van Heist-op-den-Berg, waren berucht. Ze slaagden er in om drie ton dynamiet te beroven van Duitse soldaten. Het gewapend verzet probeerde de Duitse bezetter zoveel mogelijk tegen te werken door sluikpers te verspreiden, inlichtingen te verzamelen en onderduikers, werkweigeraars en families van gedeporteerden te helpen.

De Maria Liekenslaan ligt in een verkaveling vlakbij de Averegtenlaan en Kerselaarlaan in Hallaar. Ze is centraal gelegen, op 850 meter van Hallaar-centrum en 230 meter van de Molenstraat, met vele faciliteiten op wandelafstand.

Ook andere straten in dezelfde buurt verwijzen naar de oorlogsjaren zoals Heldinplein en Soldatenstraat. Het autovrije paadje tussen de Streepweg en de Maria Liekenslaan kreeg de naam ‘Partizanenpad’ en verwijst naar het Heistse Partizanenkorps 037. 

Foto boven: RTV
Foto onder: Heist-op-den-Berg