VIDEO: Klopkevers in kerk Olen worden vergast

maa 18 Sep
In Olen-centrum zijn de restauratiewerken in de Sint-Martinuskerk van Olen-Centrum een nieuwe fase ingegaan. De "begassing" van het houtwerk staat er op de planning. Er zijn daarom strenge veiligheidsmaatregelen in en rondom het kerkgebouw. Zoals bekend is het houtwerk van de kerk sterk aangetast door de grote klopkever en door andere houtboorders en die wil men nu bestrijden met een behandeling met gas.

Sinds april wordt de Sint-Martinuskerk in Olen-centrum grondig gerenoveerd. En dat was hoognodig. De klopkever heeft heel wat schade aangericht door onder andere de houten lambriseringen van de kerk aan te vreten. Vooral het hout in het koor is er erg aan toe. 

Een "begassing" is de meest efficiënte manier om de klopkever uit te roeien. Alternatieve behandelingen zijn niet mogelijk omdat de meeste objecten niet voldoende afgedicht kunnen worden en omdat er schade kan optreden. Een gespecialiseerde firma voert de werken uit en pakt het houtwerk in om daarna het ongedierte te bestrijden met gas. 

Foto's: RTV