VIDEO: Inhuldiging bord 'Bakkerstoren' Lier

maa 18 Sep
Lierse burgemeester Rik Verwaest en zijn Antwerpse collega Bart De Wever onthulden vandaag het aangepaste infobordje aan de Bakkerstoren op de Vismarkt in Lier. Het nieuwe bord bevat meer concrete historische informatie en legt een link met de stad Antwerpen. Want één van de bekendste gevangenen in de bakkerstoren van Lier was oud-burgemeester van Antwerpen Antoon Van Stralen.

Van Stralen

Eén van de bekendste gevangenen was Antwerps burgemeester Antoon Van Stralen. Als lid van het Eedverbond had hij koning Filips II gesmeekt niet langer de Protestanten te vervolgen. Filips stuurde echter de hertog van Alva, die meteen de jacht opende op het Eedverbond.

Van Stralen wilde vluchten, maar werd op 9 september 1567 nabij Lier gevat en opgesloten in het Steen. De gevreesde Bloedraad veroordeelde hem ter dood. Eén jaar na zijn aanhouding werd Van Stralen na dagenlange marteling onthoofd in Vilvoorde.

 
De tekst van het nieuwe infobord gaat als volgt:
 
Het Steen, stadsgevangenis
Het Lierse Steen ontstond in 1393 als stadsgevangenis. Het torentje bevatte enkele krappe en donkere cellen. Toch was ze niet waterdicht: in 1424 hielp ene Jan van Lint zijn vriend via een ladder ontsnappen. De meeste bewoners waren gewone misdadigers, maar ook vervolgde Protestanten verbleven hier voor ze op de brandstapel stierven. In de 16e eeuw verhuisde de gevangenis naar de Eikelpoort, sindsdien ‘Gevangenenpoort’. Het Steen ging naar het bakkersambacht, zodat het in de volksmond ‘de Bakkerstoren’ werd.

Foto's: RTV/stad Lier