VIDEO: Grobbendonk en Nijlen nemen extra maatregelen om sluipverkeer aan te pakken tijdens werken Stationlei

din 19 Sep
In Grobbendonk en Nijlen nemen ze vanaf vandaag extra maatregelen om de verkeersveiligheid te verhogen. In Grobbendonk gaat het om een wijziging van de rijrichting in Binnenheide en Berg en Dal. Er komen ook extra controles en het verkeer mag er niet sneller dan 30 km/u. Aan Middeldonk, niet ver van de aansluiting met de Looystraat plaatst lokaal bestuur Nijlen vandaag ook een tractorsluis. Deze komt dichtbij de grens met de gemeente Grobbendonk.De maatregel komt er na steeds meer meldingen van sluipverkeer via deze deels onverharde weg. Er gebeurde ook al een ongeval.

Maatregelen in Grobbendonk

Na tal van meldingen van buurtbewoners over sluipverkeer en verkeer met hoge snelheid door hun straten, treft de gemeente samen met de politie bijkomende maatregelen om de leefbaarheid en de verkeersveiligheid te bewaken. De straten Binnenheide en Berg en Dal worden éénrichtingsverkeer. In Berg en Dal kan je voortaan enkel uitrijden naar de Lierse Steenweg (N13) en in Binnenheide kan je enkel inrijden van de Lierse Steenweg (N13). Zo krijgen fietsers de nodige ruimte, ook als een auto voorbij rijdt. Beide straten zijn te smal en niet op maat om al het verkeer een plaats te geven. 

Extra borden en handhaving maximum 30 km/uur

Op de lokale wegen en de zijstraten geldt een zone 30. Dat wil zeggen dat je niet sneller mag rijden dan 30 km/u. De politie zal daarom nu ook intensiever controleren op de snelheid. Ook flitsacties staan de komende weken
gepland. Tenslotte plaatsen we extra borden die de snelheidslimiet en de omleiding voor doorgaand verkeer extra benadrukken.

Nieuwendijk blijft afgesloten

Verder heeft de gemeente bekeken om de spoorwegovergang in Nieuwendijk tijdelijk ook open te stellen voor auto’s om het lokaal verkeer te spreiden. Maar van de spoorwegbeheerder kregen ze geen toelating. Om de verbinding via Nieuwendijk veilig te houden voor fietsers is er geen autoverkeer mogelijk via deze straat. Met een ANPR-camera controleert de politie de doorgang.

Plaatsing tractorsluis in Nijlen

Aan Middeldonk (foto), niet ver van de aansluiting met de Looystraat plaatst lokaal bestuur Nijlen vandaag ook een tractorsluis. Deze komt er voorbij de laatste woning op grondgebied van Nijlen, dichtbij de grens met de gemeente Grobbendonk.Het is ook een route die veel fietsende scholieren dagelijks nemen van en naar de scholen in Nijlen en er is heel wat recreatief fietsverkeer van en naar Herenthout. Om het voor al deze fietsers, joggers en wandelaars veilig te houden, is het niet de bedoeling dat er gemotoriseerd verkeer komt, behalve dan de tractors van de landbouwers uit het gebied. De plaatsing van een tractorsluis is dan ook de ideale oplossing. 

Sinds begin september is gestart met de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel en de vernieuwing van de fietspaden en de rijweg in de Stationlei in Grobbendonk. Als alles volgens plan loopt, zijn de werken eind september 2024 afgerond.

Foto's: RTV