VIDEO: Aanbod kiwibessen fors gedaald door moeilijke teelt

don 7 Sep
Bij Coöperatie Hoogstraten is het kiwibesseizoen gestart. Dat is kort maar krachtig. Van begin september tot eind oktober vind je het zoete, hapklare vitaminebommetje in de supermarkt. Al is het aanbod de jongste jaren wel fel verminderd.

In 2009 werd de kiwibes geïntroduceerd bij Coöperatie Hoogstraten. Meteen sprongen een aantal plaatselijke telers mee op de kar en won de vrucht aan populariteit. Op het hoogtepunt was er een aanvoer van 150 ton kiwibessen per jaar. Maar dat is de jongste jaren erg verminderd tot momenteel zo’n 30 à 40 ton.

Reden van die terugval is vooral de moeilijke teelt. Sommige variëteiten zijn niet zoet genoeg en vallen niet in de smaak bij de consument. Die soorten worden dan ook minder geteeld. Bovendien is de kiwibes ook vrij duur. De teelt is arbeidsintensief. Bovendien moeten ze exact op het juiste moment geoogst worden, anders zijn ze niet lekker meer.

Lokaal en hapklaar

Toch wil Coöperatie Hoogstraten de kiwibes meer promoten. Dit fruit heeft veel voordelen waaronder het feit dat het lokaal geteeld wordt en hapklaar is. Bovendien is De kiwibes is een smaakbom vol vitamine C, heeft een eetbare schil en zijn binnenzijde is bovendien erg gelijkend op een kiwi. 

Kiwibessen liggen van begin september tot eind oktober in de winkelrekken van Colruyt, Okay, Spar, Carrefour en Jumbo. Straks meer in RTV Vandaag.

Foto's: RTV