Vermijd onnodig doktersbezoek en check ‘www.moetiknaardedokter.be’

vrij 1 Dec
De huisartsen van de Eerstelijnszone Kempenland en van de Huisartsenvereniging Regio Turnhout willen vermijden dat patiënten te veel onnodig naar de dokter gaan. Ze willen hen aanmoedigen bij ziekte eerst de website ‘www.moetiknaardedokter.be’ te checken. Patiënt kunnen er hun ziektesymptomen ingeven. Op basis daarvan krijgen ze een gericht advies of een huisartsbezoek nodig is of niet.

In iedere huisartsenpraktijk maar ook op de wachtpost op Campus Blairon in Turnhout is het deze tijde van het jaar erg druk. “Vaak zijn virale infecties echter een kwestie van een paar dagen goed uitrusten en is een huisartsbezoek eigenlijk niet nodig. Zo is er onlangs onderzocht dat ruim 30% van de mensen die de wachtpost bezoeken daar eigenlijk helemaal niet hoeven te zijn. Wanneer mensen zich informeren over hun klachten via een wetenschappelijk onderbouwde website zoals ‘www.moetiknaardedokter.be’, weten ze meteen of een doktersbezoek noodzakelijk is, dan wel of een aantal dagen uitzieken volstaat.”, zegt Dr. Kris Bayens, voorzitter ELZ Kempenland.

Betrouwbaar

De website is ontwikkeld in samenwerking met de universiteit Antwerpen en dus wetenschappelijk gevalideerd. De toepassing is niet alleen via het internet beschikbaar maar ook als app. Tevens is de website in 7 verschillende talen beschikbaar. 

Opgelet: het consulteren van correcte informatie online is cruciaal. Laat je dus informeren op www.moetiknaardedokter.be maar vertrouw in geen geval op ‘dokter google’. Ben je toch onzeker of ongerust, ga dan zeker nog naar je huisarts.

Foto: RTV