Van Hool loopt belangrijke bestelling van De Lijn mis: ontgoocheling is groot

vrij 5 Jan
sg_van_hool.jpg
De Lijn heeft 92 elektrische bussen besteld bij de Chinese constructeur BYD. En er kunnen er mogelijk nog 408 volgen, zonder een extra openbare aanbesteding te doen. Dat is een opdoffer voor busbouwer Van Hool uit Koningshooikt bij Lier. Het bedrijf zit al 4 jaar in een crisis. 1.500 van de 2.300 werknemers staan deze week op economische werkloosheid.

De Lijn wil haar wagenpark tegen 2035 volledig klimaatvriendelijk maken en dus alleen nog rijden met bussen op waterstof of elektriciteit. Bij een eerdere openbare aanbesteding van De Lijn haalde Van Hool de deal binnen waardoor het de komende maanden 36 elektrische bussen mag leveren. Daar kunnen er eventueel nog 98 bijkomen. Maar het totaal aantal bussen dat Van Hool mag leveren is veel kleiner dan de 500 van BYD.

De vakbonden Van Hool reageren erg ontgoocheld op het mislopen van de deal. Het bedrijf kan een extra impuls goed gebruiken. Sinds 2019 maakt het verlies, en sinds 2020 zijn de verliezen heel groot. Regelmatig staan werknemers op economische werkloosheid. Deze week zijn dat zelfs 1.500 van de 2.300 werknemers. Het bedrijf kampt nog steeds met de naweeën van de coronacrisis. Daardoor komen nog steeds veel materialen te laat aan waardoor het personeel niet verder kan werken. Daarnaast is er de grote kostenstijging door hogere lonen en energierekeningen.

Toch goed nieuws

Maar er is ook goed nieuws. Net voor de kerstvakantie heeft Van Hool nog een openbare aanbesteding binnengehaald voor 115 elektrische bussen voor de Nederlandse vervoersmaatschappij Qbuzz. De grote sterkte van maatwerk heeft daar de doorslag gegeven. Zo zijn de zetels van de bussen heel comfortabel en is er ruimte om te werken met bv. USB-aansluitingen en plaats om een laptop neer te zetten.

Foto: archief RTV