Unieke patroonboeken Lierse kant gered voor de toekomst

don 17 Nov 2022
De patroonboeken van het Lierse kantatelier Bogaert-Timmermans zijn voortaan te raadplegen in het Archief Lier. Vrijwilligers hebben ze grondig gereinigd en een behandeld voor conservatie.

In 2017 verwierf de stad Lier 29 unieke boeken met ontwerpen en patronen van het Lierse kantbedrijf Bogaert-Timmermans. De boeken dateren uit de periode 1900 tot 1950 en bieden een mooi overzicht van wat deze firma maakte. Ze bevatten proeflapjes, stalen en ontwerptekeningen van Lierse kant met veelkleurige pareltjes, chenille, kunststro, metaaldraad, wol, kralen en lovers op tule en marquisette. Ze vormen een unieke informatiebron voor Lier, Vlaanderen en zelfs België.

De boeken waren echter vervuild en zelfs aangetast door schimmels. Daarom hebben 9 vrijwilligers samen met het ModeMuseum Antwerpen en de Universitaire Bibliotheek Gent de boeken grondig gereinigd en behandeld voor conservatie. 

Ondertussen is dit huzarenwerk afgerond. De boeken kregen een plek in het Archief waar ze in optimale omstandigheden bewaard worden. Een volgende stap is de digitalisering en online ontsluiting van de boeken. Straks meer in RTV Vandaag.

Foto's: RTV