Twee dagen na mekaar incidenten in asielcentrum

woe 22 Nov
Amokmakers die in het centrum voor asielzoekers in Berlaar verbleven maar tijdens het weekend zich misdroegen, zijn naar een ander centrum overgebracht. De voorbije week werd het opvangcentrum voor asielzoekers in Berlaar twee keer opgeschrikt door incidenten tussen twee bevolkingsgroepen. De politie kon de problemen telkens snel oplossen. Er zijn extra maatregelen getroffen om nieuwe problemen te voorkomen en de aanstokers van de incidenten van dit weekend moesten dus verhuizen.

Incidenten snel opgelost

Zowel zaterdagnacht als zondagavond waren er schermutselingen tussen een groep Eritreeërs en Afghanen in het centrum. De aanleiding voor de herrie van het voorbije weekend was overigens zeer banaal. Een voetbal was er tegen iemand terechtgekomen en dat stak meteen de lont aan tussen de twee groepen. Die raakten slaags en ook enkele tafels en stoelen moesten eraan geloven. Niemand raakte gewond. Ploegen van de politiezone Berlaar-Nijlen en de omliggende politiezones kwamen ter plaatse net als de federale politie uit Brussel. Uiteindelijk bleek dat niet nodig maar er werd geen risico genomen.

Geleidelijke afbouw

De Berlaarse burgemeester Walter Horemans (CD&V) heeft na een gesprek met uitbater Rode Kruis bekomen dat het aantal medewerkers ’s nachts vehoogd wordt en dat er meer veiligheidsmensen worden ingezet.

 

 

 

In het opvangcentrum verblijven 720 asielzoekers. “Dat is heel veel”, zegt Horemans. Voorlopig zal wie uit het centrum vertrekt, niet meer vervangen worden, om de situatie leefbaarder te maken en het centrum wat af te bouwen.

 

 

 

 

Foto: archief GVA