Turnhout dooft lichten en zet verwarming op 19 graden

vrij 30 Sep 2022
Turnhout heeft een energiebesparingsplan uitgewerkt. Dat is nodig om de energiefactuur deze herfst en winter binnen de perken te houden. Zo wordt de straatverlichting voortaan gedoofd tussen 23 en 5 uur. Daarnaast wordt de thermostaat in de stadsgebouwen om maximaal 19° C gezet.

Als Turnhout niet ingrijpt moet de stad volgend jaar ruim 9 miljoen euro meer betalen dan tot nu toe het geval was. Daarom zijn besparingsmaatregelen noodzakelijk. Belangrijkste ingreep is het doven van de straatverlichting. Die blijft momenteel heel de nacht branden. Voortaan zal er, behalve op vrijdag- en zaterdagnacht, geen straatverlichting meer zijn tussen 23 uur ’s avonds en 5 uur ’s morgens. De stad kan zo op jaarbasis 350.000 euro besparen. Daarnaast mag het licht in de openbare gebouwen alleen branden als het echt nodig is. De stad gaat het personeel hiervoor sensibiliseren.  

Naast elektriciteit wil de stad ook besparen op verwarming. Daarom wordt in alle stadsgebouwen de temperatuur beperkt tot 19°C tegenover de huidige 21°C. In gebouwen die niet gebruikt worden door de stad, wordt de verwarming op een minimum gezet zodat de leidingen niet bevriezen. De temperatuur van de douches wordt verlaagd van 38 naar 36°C.