Tom Ongena staat voor zware taak als Open VLD-voorzitter na peiling

zat 30 Sep
Tom Ongena uit Sint-Katelijne-Waver die pas verkozen werd als nieuwe voorzitter van Open VLD, de partij van premier De Croo, staat 9 maanden voor de Vlaamse en federale verkiezingen voor een zware taak.

In een nieuwe peiling van Het Laatste Nieuws en VTM is Open VLD met 8,2% de op één na kleinste partij. Alleen coalitiepartner in de federale regering, Groen, doet nog slechter. Groen flirt stilaan met de kiesdrempel, als het niet oppast. Maar bijvoorbeeld PVDA is intussen groter dan Open VLD, met 9,5%.

 

Nieuwe voorzitter

 

Open VLD daalt al langer in de peilingen. En toen voorzitter Lachaert vrij verrassend opstapte als partijvoorzitter leidde dat ook tot interne chaos. De partijtop schoof dan snel Tom Ongena uit Sint-Katelijne-Waver naar voor als nieuwe voorzitter. Tijdens een (omstreden) congres werd Ongena vorig weekend in die rol bevestigd.

Hij heeft een mandaat tot de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Maar daarvoor zijn er dus ook nog federale en Vlaamse verkiezingen, die zeker zo belangrijk zijn voor de regeringspartij. Tom Ongena heeft dus een goede 9 maanden om het tij te keren en kiezers voor zijn partij te winnen.

 

Foto: archiefbeeld Tom Ongena