Spectaculaire bamboetoren wordt blikvanger nieuwe ingang ZOO Planckendael

din 20 Feb
© ZOO Planckendael

De hoofdingang van dierenpark Planckendael in Muizen bij Mechelen krijgt een complete make-over. Blikvanger daarbij wordt een 28 meter hoge toren volledig uit duurzaam Bamboe. "Een primeur voor Europa", klinkt het trots.

De werken aan de nieuwe ingang starten deze week. Jaarlijks krijgt de Mechelse dierentuin meer dan één miljoen bezoekers over de vloer. Die zullen binnenkort bij aankomst dus stoten op een enorm toren.

“Het wordt ronduit spectaculair en helemaal Planckendael”, zegt algemeen directeur Dries Herpoelaert. “We hebben de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in verschillende projecten voor onze dieren, nu zijn onze bezoekers aan de beurt."

“Het wordt ronduit spectaculair en helemaal Planckendael”

- algemeen directeur Dries Herpoelaert

Uniek

De toren is een knipoog naar de bekende stamgasten van het dierenpark: de ooievaars. “Hun kenmerkende geklepper en hooggelegen nesten nodigen bezoekers uit om hun blik omhoog te richten, en dat is precies het effect dat we met de toren willen bereiken", aldus Herpoelaert.

De bamboetoren wordt een unicum in Europa. Want nooit eerder werd er op deze schaal met sterke en duurzame materialen gebouwd. “Bamboe heeft de capaciteit om aanzienlijke hoeveelheden CO2 uit de lucht te halen" vertelt projectmanager Elizabeth Carlon. "Bovendien is bamboe een bijzonder sterk materiaal. Eén staaf kan het gewicht van drie olifanten dragen.”

De vernieuwing van de inkom moet de bezoekersbeleving verbeteren. Zo wordt de ingang dubbel zo breed en is er plaats voor een EHBO-post, een borstvoedingslokaal en sanitaire voorzieningen, inclusief kindertoiletten en toiletten voor mensen met een beperking en een nieuwe shop.

De werken starten deze week en zouden volgend klaar moeten zijn. "De bezoekers en bewoners van ZOO Planckendael zullen geen hinder ondervinden van de werken. Tijdens de bouwperiode wordt een tijdelijke, makkelijk bereikbare ingang ingericht ter hoogte van kasteel De Ooievaar", besluit het dierenpark.