Onderzoek naar extra bescherming voor molen van Ezaart

don 4 Jul
© Gemeente Mol

Zondag start in Mol een openbaar onderzoek naar een eventuele extra bescherming van de molen van Ezaart. De molen is een beschermd monument en de enige historische molen in de gemeente. De extra bescherming moet ervoor zorgen dat de molen in de toekomst genoeg wind kan blijven vangen.

"De mogelijke extra bescherming voor de molen van Ezaart focust zich bijkomend op het creëren van een overgangszone om de windvang ook in de toekomst te verzekeren", klinkt het. Concreet betekent dat dat er mogelijk beperkingen kunnen komen voor grondeigenaars in de buurt. Om hen de kans te geven om hun rechten te vrijwaren, moet er dus een openbaar onderzoek georganiseerd worden.

Het is het Vlaams agentschap voor onroerend erfgoed dat het onderzoek organiseert. "Jammer genoeg laat de regelgeving ons niet toe om dit openbaar onderzoek op een ander moment te organiseren, waardoor dit in de zomervakantie valt."

Geschiedenis

De korenwindmolen van Ezaart werd gebouwd in 1857. Ruim een eeuw later, in 1960, werd de molen beschermd als monument nadat die enkele jaren eerder stormschade opliep. In de jaren '80 kreeg de molen een grondige restauratie.

Ooit telde de gemeente Mol 7 molens, maar intussen is de molen van Ezaart de enige Molse molen die nog in de gemeente te bewonderen. De molen van Millegem is al jaren te bewonderen in Bokrijk.