Opruimcoach verklapt: zo laat je je huis veilig én ordelijk achter voor je vakantie

Ingepakte bagage

Het is zover, de zomervakantie komt eraan! Het is heerlijk om op vakantie te vertrekken maar het vraagt ook wel wat voorbereiding. Al helemaal als je voor een langere periode van huis weg bent. Opruimcoach Gwendoline Van Balberghe van NetjesOpOrde uit Heist-op-den-Berg deelt haar beste tips om je huis netjes, veilig én energiezuinig achter te laten tijdens je welverdiende vakantie.

Planning is sleutel tot succes

Je reis ligt misschien al een jaar op voorhand vast, maar hoe zit het met alle andere voorbereidingen? “Begin niet pas de dag voor je vertrek met voorbereiden want dat zorgt alleen maar voor stress,” benadrukt Gwendoline. “Start liever een paar weken op voorhand. Werk met lijstjes en plan huishoudelijke taken in op je kalender. Zo blijf je overzicht houden én heb je rust in je hoofd.”

Je kan bijvoorbeeld werken met een checklist waarop staat wat je nog moet doen en wat je allemaal wenst mee te nemen. Maak er een per type vakantie, bijvoorbeeld zomervakantie, wintervakantie...Lijsten helpen je om niks te vergeten doordat je afgewerkte taken kan afvinken en je kan ze ieder jaar gewoon opnieuw gebruiken. “Heb je kinderen? Betrek ze bij de voorbereidingen” tipt Gwendoline. “Zo leren ze meedenken en zelf al wat spullen klaarleggen. Jong geleerd is oud gedaan.”

Checklist

Enkele tips op een rij

  1. Print jouw gepersonaliseerde checklist af en begin op tijd
  2. Werk wasgoed en afwas weg
  3. Maak vuilbakken leeg
  4. Laat je beddengoed fris en opgemaakt achter
  5. Zorg dat je tuin er een aantal weken tegen kan
  6. Trek stekkers uit en schakel je boiler en thermostaat slim in (indien mogelijk)
  7. Vraag hulp aan buren, familie of vrienden voor post, planten en sociale controle
  8. Vergeet je reisdocumenten niet
  9. Voorzie eventueel wat cash (klein)geld voor onderweg
  10. Voorzie eten en drinken voor onderweg. Je weet nooit of je ergens vast komt te zitten.

Alles aanwezig?

Kijk in de wekend of dagen voor je vertrek na of je alle nodige materialen in huis hebt. Heb je zwemkleding? Een skipak? Genoeg kousen en ondergoed? Mis je nog iets, dan heb je nog voldoende tijd om naar de winkel te gaan.

Druk op voorhand alle belangrijke documenten af: reispas, verzekeringspapieren, ETA…Maak best ook een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze samen met de andere documenten in een zakje waar je altijd bij kan. Druk de documenten liefst af in tweevoud en bewaar ze op verschillende plaatsen. Bijvoorbeeld een set in je handbagage of handtas en een andere kan je aan een medereiziger toevertrouwen. Zo heb je altijd je belangrijkste documenten bij de hand, mocht je de originele kwijt geraken.

Kleding in koffer leggen

Pak op een slimme manier in

Spreek af met je reisgenoten wie, wat meebrengt. Eén fles shampoo is genoeg, net als één pak zilverpapier en een grote fles zonnemelk. Je hoeft echt niet alles dubbel mee te nemen. “En als je op vakantie kan wassen, hoef je minder kleding in te pakken”, legt Gwendoline uit.

Kleren oprollen in plaats van opvouwen bespaart ook ruimte in je reiskoffer, en als je al je spullen in zakjes verdeelt dan blijft je koffer overzichtelijk.

Verwittig daarnaast ook tijdig je wijkagent. Zo heb je voldoende sociale controle tijdens je afwezigheid

- Opruimcoach Gwendoline Van Balberghe

Laat je huis leven

Een ordelijk huis is fijn om naar terug te keren, maar laat hier en daar toch iets ‘slingeren’ om ongewenste bezoekers af te schrikken. Een truitje op een stoel, een boek op tafel...Zorg ervoor dat het lijkt alsof je huis bewoond is.

Vraag bijvoorbeeld aan je buren om af en toe hun auto op je oprit te zetten en je brievenbus leeg te maken. Vraag hen ook om je planten water te geven tijdens je vakantie. "Verwittig daarnaast ook tijdig je wijkagent. Zo heb je voldoende sociale controle tijdens je afwezigheid," voegt Gwendoline toe. “En vergeet niet: een timer installeren op je lampen is een kleine moeite en een slimme truc om je huis bewoond te laten lijken.”

Berg waardevolle of emotioneel belangrijke spullen op in een kluis of geef ze tijdelijk in bewaring bij iemand die je vertrouwt.

(Lees verder onder de foto)

Koffer klaargemaakt voor vakantie

Energiezuinig en veilig vertrekken

Zet de thermostaat op een aangepaste stand. In de winter niet te laag, in de zomer niet te koud. Dit is natuurlijk afhankelijk van het soort verwarming dat aanwezig is in je woning. Schakel indien mogelijk de boiler over naar ‘vakantiemodus’ en trek de stekkers van elektrische toestellen uit. “Je wil geen brandrisico of onnodig verbruik,” zegt Gwendoline. “Controleer ook even de rookmelders, en sluit indien mogelijk het water af naar de binnenleidingen. Zo vermijd je schade bij een eventueel lek.”

Koelkast, voorraad en afval

Maak je koelkast en diepvries zo veel mogelijk leeg in de dagen voor je vertrek. Geef verse producten die je niet meer opkrijgt aan buren of familie. “Zorg dat er nog iets kleins overblijft voor als je thuiskomt, dat is echt fijn”, zegt Gwendoline. Leeg ook de vuilnisbakken en maak ze even schoon. Dat voorkomt vieze geurtjes en ongewenste insecten. Maak ook je vaatwasser volledig leeg, want na een aantal weken zal vuile vaat een onaangenaam geurtje achterlaten.

Wasgoed ophangen

Opgeruimd staat netjes

Thuiskomen in een ordelijk huis verlengt je vakantiegevoel. Een rommelig huis is het laatste wat je wil na een lange rit of vlucht. Zorg daarom dat al je was gedaan is voor je vertrekt zodat je bij thuiskomst enkel de was van op reis moet wegwerken. Maak de vloeren leeg en ruim ook boven op je kasten alles op. Op de dag van je vertrek maak je nog eventjes je bed netjes op en doe je best een laatste afwas zodat de vaatwasser leeg blijft.

Orde in je huis zorgt voor rust in je hoofd, tijdens maar ook na je vakantie. Veel plezier!