Wandelpad met uitkijkheuvel geopend aan Sibelcogroeve Donk

vrij 5 Jul
Sibelco - Groeve Donk
© Sibelco - Groeve Donk

Zandontginningsbedrijf Sibelco heeft (een deel van) de groeve Donk in Dessel opengesteld voor het publiek. Natuurliefhebbers kunnen er voortaan gaan wandelen en genieten van het uitzicht op een speciaal aangelegd uitkijkpunt. Daarnaast is er ook een kantelstuw gebouwd die ervoor moet zorgen dat er grote hoeveelheden water gebufferd kunnen worden.

Groeve Donk is al meer dan een eeuw in gebruik voor de winning van hoogwaardig kwartszand. Zandwinningsbedrijf Sibelco leverde de afgelopen jaren inspanning in landschapsinrichting en natuurontwikkeling. Zo zijn aan de westkant van de groeve droge heideterreinen aangelegd. Ook de noordzijde is een avontuurlijk pad op hoogte aangelegd. Bovenaan het pad is een uitkijkheuvel aangelegd. "Die bieden een mooi zicht op de vele watervogels die jaarrond vertoeven op de groeveplas." Het pad sluit aan op het bestaande netwerk van wandelknooppunten.

Klimaatplas

De groeve zal niet enkel op recreatief gebied een meerwaarde bieden. Ook voor de waterbuffering kan de groeve van belang zijn als zogenaamde Klimaatplas. In de groeve is namelijk een kantelstuw geïnstalleerd die sluit bij regenweer en water kan vasthouden. Zo kan er tot wel 150.000 m³ water gebufferd worden. In de toekomst wordt onderzocht hoe het gebufferde water gebruikt kan worden in een irrigatiesysteem voor de landbouw tijdens droge periodes.