Technieker is het knelpuntberoep: "Te weinig basiskennis vanuit school"

maa 29 Jan
geyzen_westerlo.jpg
Het knelpuntberoep op dit ogenblik is dat van technicus industriële installaties, dat heeft VDAB bekend gemaakt. Verontrustend is daar vooral aan dat er te weinig basiskennis uit de scholen wordt meegegeven, zegt de Geysen Academy in Westerlo. Het bedrijf startte een eigen opleidingscentrum om industriële technieken na te bootsen en die specifieke technieken op korte tijd aan te leren.

Vandaag staat het tekort aan technische profielen centraal bovenaan de lijst met knelpuntberoepen. Geysen, een outsourcing bedrijf van technische professionals ziet dat tekort al veel langer dan vandaag. Steeds minder scholen bieden technische opleidingen aan of de klassen zitten overvol.  

Geysen ziet ook dat de basiskennis uit de scholen minimaal is om zomaar aan de slag te kunnen in het veld. Geysen geeft dan zelf specifieke opleidingen met bijvoorbeeld hun eigen miniatuurfabriek, waar de nieuwste technieken centraal staan. Geysen hoopt zo ook de technische sector nieuw leven in te blazen en de Belgische economie te versterken. 

Foto: RTV